INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megoldódik az agglomerációs közlekedés ügye

Infostart / InfoRádió
Amellett, hogy az állam átveszi a fővárostól az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozását és kész a HÉV átvételére is, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kabinet által elfogadott rendkívüli kormányrendelet értelmében idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon.

Több mint 2000 milliárd forintnyi uniós forrással tartaná fenn a gazdasági növekedés ütemét idén a kabinet. Emellett a kormány arról is döntött, hogy újabb földárveréseket hirdetnek.

Lázár János elmondta: a kormány döntött arról is, hogy 2017 június 30-ig az összes új ciklusban lévő uniós pályázatot ki kell írni és ez azt jelenti, hogy 2018 végére, 2019 elejére a teljes összeg kifizetésére sor kell kerüljön. Tehát még egyszer az a dömping, ami '13-'14-et jellemezte vagy '15-öt jellemezte, nem fordulhat elő, részben az Európai Uniós szabályok sokkal szigorúbbak lettek, másrészről pedig a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy 2016-ban és '17-ben minél több forrás kerüljön a magyar gazdaságba.

Lázár János kitért arra is, hogy újabb árverést hirdet a kabinet az eddig el nem kelt, illetve meg nem hirdetett földterületekre.

Az árverések megkezdésének időpontja február közepe, a befejezés pedig március vége, tehát március 31-éig változatlan áron és változatlan jogi feltételek mellett újabb árverési körre kerül sor.

Az európába irányuló migráció kapcsán Lázár János aláhúzta, hogy a kormány várhatóan a következő hónapokban minden ülésén foglalkozik az üggyel.

Ma Magyarországon mintegy 350-400 illegális bevándorló tartózkodik, ami azt jelenti, hogy ha nem lenne a kerítés akkor Kölnhöz hasonló események is bekövetkezhettek volna.

A Simicskó István honvédelmi miniszter által a parlamenti frakcióknak már felvázolt alkotmány-módosítás ügyében a Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül konszenzust teremteni.

Kiemelte: ez azért szükséges, hogy az alaptörvényben felhatalmazást tudjunk szerezni arra, hogy a Magyar Honvédség egy terrorveszély esetén a rendőrség segítségére siethessen és a rendőrséget kisegíthesse a munkájában.

Lázár János kitért arra is, hogy a módosítás értelmében bizonyos törvényeket 60 napra, a terrorveszély idejére felfüggeszthetnének, ami nyugat-európai gyakorlat, például Franciaországban is így járnak el.


A címlapról ajánljuk