eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még van gond van a közalkalmazotti elszámolásokkal

Még mindig nem minden esetben rendezte a Magyar Államkincstár a decemberben hibásan kiutalt közalkalmazotti fizetések elszámolását - állítja a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A kincstár elnöke azonban hét elején azt mondta: tisztázták a panaszokat.

"Folyamatosan érkeznek még mindig rossz elszámolásokról érkező megkeresések. Nem csak az a baj, hogy rosszul fizették ki. Ott, ahol többet fizettek ki - a NAV-nál például 100 millió forinttal több bért -, azokat úgy veszik vissza, ami nem felel meg a bérvédelmi jogszabályok előírásoknak. A munkavállalók próbálnak reklamálni, nem válaszolnak nekik a munkáltatók. Sok tisztázatlan ügy keletkezett" - mondta el a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Palkovics Imre hozzátette: "közszolgálati ágazatonként - pedagógusok, egészségügyi dolgozók, büntetés-végrehajtók, tűzoltók, vámosok - tízes nagyságrendről lehet beszélni. Ahol közel 800 ezer közszolgálati dolgozó béréről van szó, a kincstáron keresztül ennyi elszámolás történik, ez nem túl nagy ez a szám, de már az is sok, ha csak egy ember nem pontosan kapja meg a bérét, amiért a munkáját végzi, amiből a megélhetése van biztosítva."

Az elnök közölte, hogy a szakszervezet szerepe az, hogy nem egyénenként, hanem kollektíven védi az érdekeket.

"Közvetítünk, egyrészt a munkáltatók, másrészt a kincstár és a munkavállalók között. December elején ugyan normális időben, de sok helyen hibásan történt meg a kifizetés. A hónap második felében volt egy korrekciós kifizetés, de még mindig nem lett normális, fennállnak még a problémák, amelyekben közvetítünk. Ha ez nem sikerül, a dolgozóknak határozottabb fellépésre van igényük. Õk hajlandók egy demonstrációval is felhívni a figyelmet erre a megoldatlan problémára."

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×