INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Még van gond van a közalkalmazotti elszámolásokkal

Infostart / InfoRádió
Még mindig nem minden esetben rendezte a Magyar Államkincstár a decemberben hibásan kiutalt közalkalmazotti fizetések elszámolását - állítja a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A kincstár elnöke azonban hét elején azt mondta: tisztázták a panaszokat.

"Folyamatosan érkeznek még mindig rossz elszámolásokról érkező megkeresések. Nem csak az a baj, hogy rosszul fizették ki. Ott, ahol többet fizettek ki - a NAV-nál például 100 millió forinttal több bért -, azokat úgy veszik vissza, ami nem felel meg a bérvédelmi jogszabályok előírásoknak. A munkavállalók próbálnak reklamálni, nem válaszolnak nekik a munkáltatók. Sok tisztázatlan ügy keletkezett" - mondta el a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Palkovics Imre hozzátette: "közszolgálati ágazatonként - pedagógusok, egészségügyi dolgozók, büntetés-végrehajtók, tűzoltók, vámosok - tízes nagyságrendről lehet beszélni. Ahol közel 800 ezer közszolgálati dolgozó béréről van szó, a kincstáron keresztül ennyi elszámolás történik, ez nem túl nagy ez a szám, de már az is sok, ha csak egy ember nem pontosan kapja meg a bérét, amiért a munkáját végzi, amiből a megélhetése van biztosítva."

Az elnök közölte, hogy a szakszervezet szerepe az, hogy nem egyénenként, hanem kollektíven védi az érdekeket.

"Közvetítünk, egyrészt a munkáltatók, másrészt a kincstár és a munkavállalók között. December elején ugyan normális időben, de sok helyen hibásan történt meg a kifizetés. A hónap második felében volt egy korrekciós kifizetés, de még mindig nem lett normális, fennállnak még a problémák, amelyekben közvetítünk. Ha ez nem sikerül, a dolgozóknak határozottabb fellépésre van igényük. Õk hajlandók egy demonstrációval is felhívni a figyelmet erre a megoldatlan problémára."

Hanganyag: Seres Gerda


A címlapról ajánljuk