eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre több a mérgezés

Az elmúlt években nőtt az alkohol- és a kábítószer mérgezések száma. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet adatai szerint az esetek 10 százalékában 14 éven aluli gyerekek érintettek. A 10-14 éves gyerekek körében megjelent az alkohol, a kábítószer és az öngyilkos szándékú mérgezés is.

"Megfigyelhető, hogy az elmúlt két-három évben nőtt a bejelentett esetek száma. A gyógyszermérgezések esetében évente tízezer esetszámról vannak jelentéseink. Ez, amely az öngyilkos és a véletlenszerű mérgezéses eseteket is tartalmazza, nagyon nagy arányát - 60 százalékát - teszi ki az összes esetnek. Tíz százalékot tesznek a háztartási tisztítószerekkel történő mérgezések. Az alkoholmérgezések mértéke átlagosan 15-20 százalék" - mondta Deim Szilvia.

Az Országos Közegészségügyi Központ főigazgató-helyettese elmondta: "egyértelműen emelkedett az elmúlt években az alkohol- és a kábítószer fogyasztás, egyéb területeken inkább stagnálás figyelhető meg. A tizennégy éven aluli gyerekek az esetek közel tíz százalékában érintettek. Az esetek több mint ötven százaléka a tíz éven aluli gyerekeket érinti, tehát a kicsiket, sőt kifejezetten az egy és a négy év közötti gyerekeket. Legtöbbször véletlenszerű mérgezésekről van szó, amelyek általában megelőzhetők lehetnének, ha a felnőttek odafigyelnének. Ha például nem hagyjuk elől a vegyszereket, nem engedjük ki a gyereket a gombával telenőtt fűbe játszani vagy nem ültetünk veszélyes, mérgező növényeket" - sorolta Deim Szilvia.

"A 10-14 éves korosztályban már sajnos megjelenik az alkohol és a drog, de szerencsére a mérgezések ekkor még nem jelentős számúak, de megjelennek már az öngyilkos szándékú mérgezések is, ahogy még a véletlenszerű mérgezések is jellemzőek ebben a korosztályban is" - tette hozz az Országos Közegészségügyi Központ főigazgató-helyettese.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×