eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor

Schiffer: nem lehet végtelenített a bevándorlási hullám

Nem lehet meghívólevelet adni egy végtelenített bevándorlási hullámnak - jelentette ki Schiffer András a kormányfő és a parlamenti frakciók képviselőinek szombati egyeztetése után sajtótájékoztatón.

A találkozót Orbán Viktor miniszterelnök hívta össze, hogy a vasárnapi rendkívüli török-EU-csúcs előtt tájékoztassa a magyar parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, és kikérje a véleményüket.

Az LMP társelnöke a megbeszélés utáni tájékoztatóján kiemelte, nyilvánvaló, hogy az Európai Uniónak és Magyarországnak humanitárius kötelezettségei vannak a határainál dúló háborús és terrorcselekmények üldözöttei felé. Hangsúlyozta ugyanakkor, sem az uniónak, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy a vasárnapi csúcstalálkozón olyan megállapodás szülessen Törökországgal, amely nincs tekintettel "az Európai Unió integrációs kapacitásainak végességére" és a közösség, valamint tagállamai biztonsági érdekeire. Álláspontja szerint Orbán Viktor miniszterelnök e két követelménynek megfelelő álláspontot fog képviselni a találkozón.

Mint mondta, az európai hatóságoknak képesnek kell arra lenniük, hogy különbséget tegyenek a tényleges menekültek, a gazdasági bevándorlók és a potenciális terroristák között, ezért is szorgalmazták a tagállamok mélyebb belbiztonsági együttműködését.

Emlékeztetett rá: az LMP már augusztusban a legfontosabb lépések között említette, hogy az Európai Unió Törökországot, Libanont és Jordániát segítse, hogy ezek az államok a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak megfelelő ellátást nyújthassanak a háborús menekülteknek.

Egy ilyen megállapodás kapcsán ki kell tenni az asztalra azt is, hogy egyébként Törökországnak milyen felelőssége van abban, hogy az iszlám állam utánpótlási vonalait eddig nem sikerült elvágni - jelentette ki a politikus, utalva arra, hogy Törökország a NATO tagja és az EU-ba törekszik.

Hozzátette: világossá kell tenni, hogy a törökországi menekülttáborok helyzete "nem függetleníthető attól, amit ez a terrorszervezet művel Irak, illetve Szíria területén", utalva arra, hogy az LMP az elmúlt években bírálta a kormány és a Jobbik török politikáját.

"Nem lehet amellett elmenni szó nélkül, hogy Törökország egy olyan önálló építkezést folytat a mediterrán térségben, ami nem feltétlenül van tekintettel például az európai érdekekre" - fogalmazott Schiffer András. Azt is hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy "a demokráciaexport doktrinája csődöt mondott", a migrációs válság megoldására pedig akkor van esély, ha Szíria többé nem lesz Orosz- és Törökország, valamint a Nyugat "nagyhatalmi játszótere".

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×