eur:
389.73
usd:
364.76
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyetértés az uniós csúcs előtt - a nap hírei

Egyetértettek az Orbán Viktor miniszterelnök által összehívott egyeztetésen részt vevő frakcióvezetők abban, hogy olyan megállapodásra van szükség Brüsszelben. Aláírta a Törökország elleni szankciókról szóló rendeletet Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Egyetértettek az Orbán Viktor miniszterelnök által összehívott egyeztetésen részt vevő frakcióvezetők abban, hogy olyan megállapodásra van szükség Brüsszelben, amely a bevándorlás ügyében szem előtt tartja az Országgyűlés korábbi döntéseit - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan megjegyezte: a kormányfő fontosnak tartotta, hogy a vasárnapi rendkívüli török-Európai Uniós csúcs előtt tájékoztassa a magyar parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, és kikérje a véleményüket.

Aláírta a Törökország elleni szankciókról szóló rendeletet Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ennek értelmében megtiltják a charter repülőjáratokat Törökországba, az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda, és leállítják bizonyos török áruk importját. Továbbá korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét. A rendelettel vízumkötelezettséget vezetnek be az Oroszországba utazó török állampolgárok számára.

Mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unió átgondolja bevándorlás politikáját és a kötelező kvótarendszerrel kapcsolatos álláspontját - mondta a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője. Kósa Lajos megismételte, hogy álláspontjuk változatlan: az uniónak meg kell védenie külső határait, ha nem lehet a görög-török határon, akkor Bulgáriánál és Macedóniánál.

Magyarország pert indít Brüsszel ellen menekültkvóta-ügyben, és számít arra, hogy legalább a visegrádi négyek résztvevőként csatlakoznak ehhez a perhez - mondta a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár. Mikola István kifejtette: nagyon fontos, hogy széles tömegek támogassák a magyar kezdeményezést, mert a migránsok kötelező befogadásáról szóló kvótarendszer jogilag nem áll meg.

Új uniós pályázati módot kell megtanulni, amellyel a közvetlenül Brüsszelből kapott versenyképesség-javító pályázatokon lehet részt venni - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Kiss Antal az M1-en elmondta: az Európai Unió 130 milliárd eurót szán saját versenyképességének javítására, ezeken a pályázatokon határon túli magyarok is részt vehetnek. Mivel színvonalas pályázatokat várnak el, ezért Budapesten továbbképzést is tartottak.

A magyarországi menekültszabályozás minden tekintetben megfelel az európai szabályoknak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra reagált, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa kijelentette: az utóbbi hónapokban hozott gyors lépések nehézzé tették a nemzetközi védelemhez való hozzáférést, és indokolatlan módon kriminalizálták a bevándorlókat és menedékkérőket Magyarországon. Szijjártó Péter kijelentette: látható, hogy többen azt szeretnék, Magyarországon is átláthatatlan, zavaros helyzet alakuljon ki.

Az MSZP alapszabályának módosítása, illetve a kormány szembesítése a magyar társadalmat érdeklő legfontosabb kérdésekről a szocialista párt mai (szom) kongresszusának főbb témái. Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője közölte, jövő év júniusában választják meg a párt vezetőit és akkor lerakják a program alapjait is. A kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját.

Sajnálatát fejezte ki az orosz gép lelövése miatt a török államfő. Recep Tayyip Erdogan most először tette ezt meg az orosz-török viszonyban jelentős feszültséget okozó incidens óta. A török elnök azonban ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt. Közben az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy a helyzet tisztázódásáig halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba.

A rendkívüli állapot ellenére megtartják a nemzetközi klíma-csúcs rendezvényeit Párizsban - jelentette be a francia államfő. Francois Hollande 2 nappal a hivatalos megnyitó előtt környezetvédő csoportok képviselőit fogadta. Az ENSZ égisze alatt rendezett, 2 héten át zajló csúcson 195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt. A klímacsúcson a remények szerint elfogadják az új nemzetközi megállapodást, ami a 2020-ban lejáró kyotói jegyzőkönyv helyébe lép.

Londonban és Madridban több ezren tüntettek az ellen, hogy országuk esetleg részt vegyen a szíriai konfliktusban. Francois Hollande francia elnök, aki a párizsi merényletek óta igyekszik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciót kibővíteni és megerősíteni, pénteken a katonai beavatkozás jóváhagyására szólította fel a brit parlamentet.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×