eur:
394.15
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még a levegőben kettétört a lezuhant orosz utasszállító - a nap hírei

Romániában harmincra emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma. Módosíthatja a költségvetést a parlament a többi között a migrációs válság miatt.

Az első vizsgálatok szerint még a levegőben kettétört és darabokra esett a Sínai-félszigeten szombaton lezuhant orosz utasszállító. Ezt a BBC brit közszolgálati csatorna közölte a moszkvai légügyi bizottság vezetőjére hivatkozva. Viktor Szorocsenko a beszámoló szerint azt hangsúlyozta: ez alapján még túl korai megmondani, mi okozhatta a szerencsétlenséget. A gépen összesen 217-en utas és hét fős személyzet volt, a szerencsétlenséget senki nem élte túl. Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya korábban azt közölte: katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet, de több szakértő is kizárta a terrorakció lehetőségét.

Romániában harmincra emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma. Három súlyosan megégett nő a kórházban belehalt sérüléseibe. Több mint 30 embernek válságos az állapota. Bukarestben több mint tízezer ember vett részt az áldozatok emlékérése szervezett civil megmozduláson. A lángok egy rock-koncerten csaptak fel egy szórakozóhelyen, amelynek egyetlen használható kijárata volt.

A horvát belügyminiszter szerint Magyarországnak be kell kapcsolódnia a migránsok ellátásába. Ranko Ostojic úgy fogalmazott: egyedül Görögországnak kell növelnie befogadóképességét ötvenezer főre, a többi országnak - amelyek a nyugat-balkáni migrációs útvonalon helyezkednek el - a tranzitlehetőségeit kell bővítenie. Közben hosszú vita után menekültügyi intézkedések közös kezdeményezéséről állapodtak meg a német konzervatív kormánypártok. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU egyezsége szerint a legfontosabb a tranzitzónák létrehozása. A harmadik koalíciós partner, a szociáldemokrata párt ezt továbbra is elutasítja.

Mintegy 60 milliárd forinttal növelheti a parlament a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét a többi között a migrációs válság miatt. Az Országgyűlés négynapos üléssel folytatja munkáját ezen a héten. A képviselők már kedden, vagy az azt követő hétfőn módosíthatják az idei költségvetést. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert az eredetileg 100 milliárd forintos keret szinte teljesen kimerült, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt.

Hétfőn hirdetnek kötelező gépjármű-felelősség-biztosítási tarifákat a biztosító társaságok. A kampány azokat érinti, akiknek az év végén jár le jelenlegi szerződésük, vagyis azt 2010 előtt kötötték. A Biztosítás.hu ügyvezetője az InfoRádiónak elmondta: az előzetes becslések szerint mintegy 300 ezer autós válthat biztosítót. Rácz István hozzátette: a mostani kampányban 10-15 százalékos díjemeléssel kalkulálnak, így az átlagdíj 14 ezer forint körül alakulhat.

A Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője szerint a külföldiek 80 százaléka még mindig Európából érkezik Magyarországra. Niklai Ákos az M1 műsorában ugyanakkor azt is hozzátette: az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az Indiából, Kínából érkező turisták száma is. Hozzátette: Budapesten augusztusban a szállodai foglaltság Európában a második legjobb volt, ugyanakkor a vidéki turizmus nem teljesít ilyen jól, mert elmaradnak az orosz és ukrán vendégek.

Törökországban abszolút többséget szerzett a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja az előrehozott parlamenti választásokon. A választási bizottság 92 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő pártja a voksok 49,6 százalékát szerezte meg.

Tel-Avivban százezren vettek részt a Jichák Rabin izraeli miniszterelnök meggyilkolásának 20. évfordulójára rendezett nagygyűlésen. Bill Clinton volt amerikai elnök beszédében felszólította az izraelieket, hogy válasszák Rabin útját, a békét. A résztvevőket videoüzenetben köszöntötte Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, aki kijelentette, hogy a palesztin-izraeli viszályt rendező béke szükséges, igazságos és lehetséges.

Az olasz főváros legrégebbi köztemetőjében mutatott be misét Ferenc pápa. Az egyházfő a halottakért imádkozott és áldását adta a sírokra. A Verano temető bejáratánál bemutatott szabadtéri misén úgy fogalmazott, a szentség útja vezet egyedül a boldogsághoz, ugyanakkor ez az Isten felé vezető út egyben a legnehezebb is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×