eur:
393.83
usd:
368.25
bux:
65835.94
2024. április 23. kedd Béla

Az állatkert igazgatója lőtte ki a szökött farkast

A Pécsi Állatkert igazgatója saját kezűleg lőtte le azt a farkast, ami szombaton szökött meg a kifutójából. A megvadult állat miatt kijárási tilalom volt érvényben a baranyai megyeszékhely körüli erdőkben.

A farkas szombaton délelőtt 10 órakor az itatók feltöltését végző gondozók szeme láttára nekirontott a két és fél méter magas, kiugrásgátlóval ellátott, áram alatt lévő kerítésnek és átjutott rajta. Pécs városüzemeltetési társasága, a Biocom Kft. kiürítette az állatkerttel határos parkerdőt. A Mecsekerdő Zrt. életveszélyre hivatkozva kijárási tilalmat rendelt el a baranyai megyeszékhely körüli erdőkben. Az állatkert csalikat helyezett ki, a rendőrség és a vadászok munkatársai pedig keresni kezdték az állatot. Vasárnap este felfüggesztették a kutatást, nem sokkal később azonban turisták jelezték, látták a farkast a Tubesnél. Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós éles lőszerrel töltött vadászpuskával csatlakozott a keresőcsapathoz.

"Egyszer csak elnézek oldalra az erdőbe, ott látom a farkast. Mondom a kolléganőnek, ott az állat, azonnal hívja a többieket, náluk volt az altatólövedék, nálam az éles lőfegyver volt. Sajnos nem tudtuk elérni őket, nem is voltak a közelben. Vártunk, vártunk, majd elindultam az állat irányába, próbáltam tesztelni, hogy az altatólövedékkel meg tudjuk-e majd közelíteni a kellő távolságba, de sajnos a farkas 50 méter távolságba engedett közel magához, akkor fenyegető testtartást vett fel, rám morgott, majd elfordult és elindult lefelé az erdőbe. Ez egy déli lejtésű terület a város irányába. Ez volt az a másodperc, amikor úgy döntöttem, hogy sötétedik, az állat elindult, nem enged közel magához, tehát az altatólövedékkel nem fogjuk tudni kilőni, és nem is volt a közelemben a kollégám, akinél az volt. Ezért sajnos ezt a döntést meg kellett hozni. Nem kívánom senkinek ezt az érzést, körülbelül a sírás szélén álltam, amikor megtörtént és az állathoz oda kellett menni. Meg kellett tenni, ez van" - fogalmazott az állatkert igazgatója.

Egyelőre fogalmuk sincs, miért vadult meg és szökött el a farkas - tette hozzá Szatyor Miklós.

"Agressziót nem tapasztaltunk a kifutóban lévő állatok között, ezért mi is értetlenül állunk azelőtt, hogy mi okozhatta ennek az állatnak ezt a menekülésszerű kiszökését. Az állatkertben nagyon komoly építési munkák zajlanak, zárva is van, mert átalakítás zajlik, esetleg erre az egyre az egyre tudunk gondolni, hogy valami olyan munkazaj, gépnek a zaja zavarhatta meg őket."

Az igazgató hangsúlyozta, a hatóságok ellenőrzése szerint a farkas nem emberi mulasztás vagy technológiai hiányosságok miatt szökhetett meg, mindazonáltal felülvizsgálják a pécsi állatkert biztonsági előírásait.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Az USA áprilisi bmi-adatai azt mutatták, hogy az üzleti aktivitás tovább nőtt, de lassabb ütemben, ami a gyengébb kereslet jeleit jelzi. Az S&P Global legfrissebb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami enyhe bővülést és december óta a leggyengébb növekedést jelzi. Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassabb aktivitásnövekedést regisztráltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra csökkentek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×