eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció 1517-es kezdetéről Budapesten, a Reformációi emlékparkban.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára hangsúlyozta: a reformátorok olyan ügyért küzdöttek, amelynek középpontjában Krisztus, a Szentírás, a kegyelem és a hit állt. Ezek a régi reformátori tanok ma sem veszítették el értéküket. "Mindaz amit Kálvin János és Luther Márton tett, ma is meghatározza életünket, gondolkodásunkat" - fogalmazott.

Szűcs Zoltán, a Magyarországi Baptista Egyház Presbiteri Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a reformátorok felismerték azokat az akadályokat, amelyek a keresztény, a Krisztust követő élet hiteles megélését lehetetlenné tették vagy gátolták, illetve olyan irányba terelték, amely nem egyezett meg az evangélium tanításával. Ezeknek az embereknek "elkezdett fájni, hogy az egyház nem hitből és hit által él. Gátlástalanul ígértek kegyelmet azok, akik valójában megakadályozták az emberek kegyelemhez való hozzáférését" - mondta.

Szűcs Zoltán kiemelte: Isten lelkének munkája volt, hogy Luther Márton az általa felismert igazságokat vitára bocsátotta, hogy kitűzte 95 pontban összefoglalt vitairatát a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezt támasztja alá, hogy a vitairat szinte a 21. századra jellemző gyorsasággal, két hét alatt bejárta Európát, elindítva azokat a szellemi és társadalmi változásokat, amelyek alapjaiban rengették meg és formálták át az egyház akkori működését - hangsúlyozta.

Kiemelte azt is, hogy a reformáció a kereszténység addigi 1500 éves történetéhez képest nem valami újat hozott, hanem visszatért a forráshoz. "A reformátorok lehántották a keresztény vallásra évszázadok alatt rárakódott, az eredeti célt, ígéretet és küldetést elfedő rétegeket, amelyek elvették annak életet adó, életet átformáló erejét" - fogalmazott Szűcs Zoltán.

A megemlékezés végén a MEÖT protestáns tagegyházainak képviselői igei áldást mondtak, majd a Városligeti fasori református templomban istentiszteletet tartottak.

A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet. A tanács munkájában számos egyház, egyházi szervezet megfigyelő státussal vesz részt, köztük a katolikus és az unitárius egyház.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×