INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Keresik az év idegenvezetőjét

Infostart / InfoRádió
Idén is keresi az év idegenvezetőjét a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége. Ezúttal azonban szigorodtak a szabályok - mondta Bálint Zoltán, a szövetség elnöke az InfoRádió Barangoló című műsorának.

"Régebben egy utazási iroda, egy idegenvezető vagy egy magánszemély megadott egy nevet, aki a legtöbb szavazatot kapta, az nyerte meg a címet. Ezt most két szempontból is megváltoztattuk, egyrészt bár a jelentkezési határidő december 15., de február 1-jén fogják csak nyilvánosságra hozni. A másik pedig az, hogy a kritériumokat kicsit megnehezítettük: akár tagja a szövetségünknek, akár nem, ha idegenvezető, azt lehet javasolni" - mondta Bálint Zoltán.

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke elmondta: "a javaslatnak tartalmaznia kell az idegenvezető tevékenységét, ez háromféle lehet: beutazás, kiutazás és telepített idegenvezető. Indokolni is kell, hogy milyen konkrét úton állapította meg, hogy a jelölt egy jó idegenvezető."

"Akkor jó egy idegenvezető, ha mindenről próbál véleményt formálni és mindenben segíti az utasokat. Előfordult már, hogy kigyulladt a busz, ki kellett menekítenem az embereket, nagyon fontos, hogy időben észrevegye a problémákat. Volt, hogy lábát törte valaki, az ilyenek általában akkor történnek, amikor az utazási iroda nem érhető el. Amellett, hogy az utasoknak érezniük kell, hogy szívvel-lélekkel végzi az idegenvezető a munkáját, megfelelő szakmai és nyelvi ismeretekkel kell rendelkezni, a mai kor követelménye az, hogy elvarázsoljuk a vendégeket" - hangsúlyozta Bálint Zoltán.

A javaslatokat december 15-ig kell beküldeni az evidegenvezetoje@magyarmisz.hu címre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk