eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás - a nap hírei

A tervek szerint rövid távú intézkedésekről döntenek vasárnap az unió rendkívüli migrációs csúcstalálkozóján. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar modellt kellene alapul vennie az uniónak a menekültválság ügyében. Vasárnap kezdődik a téli időszámítás.

A szomszédos országok összehangoltabb fellépését szorgalmazza az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi migrációs uniós csúcs résztvevőinek küldött javaslatcsomagban. Jean-Claude Juncker egy tizenhat pontból álló tervezetet dolgozott ki. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: sürgős közös operatív válaszokat vitatnak meg a humanitárius kérdésekre, és rövid távú intézkedésekről döntenek. Német sajtóértesülések szerint a közös állásfoglalás egyik legfontosabb pontja, hogy a térség országai a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül. A rendkívüli csúcstalálkozóra a menekültválságban leginkább érintett 10 állam, köztük Magyarország kapott meghívást.

Az újonnan érkező bevándorlók gyors integrálását sürgette a német kancellár szokásos rádióüzenetében. Angela Merkel azt hangsúlyozta: minél előbb munkát, oktatást kell kapniuk és meg kell tanulniuk németül. A kancellár 600 órás integrációs tanfolyamot javasolt. Ezt még azelőtt elkezdhetnék, hogy hivatalosan megkapnák a menekült státust.

A magyar modellt kellene alapul vennie az Európai Uniónak a menekültválság megoldásának keresésekor - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Békéscsabán kijelentette: csak Magyarország tartja be a schengeni és a dublini szabályokat a bevándorlási válságban. Hozzátette: figyelik a migrációs útvonalak alakulását, és ha szükségessé válik, a magyar-román határon is megépítik az ideiglenes határzárat. Szólt arról is: az Európai Uniónak a lehető legrövidebb időn belül kell megoldást találnia a bevándorlási válságra, mert egyre mélyebb lesz a káosz és a konfliktus a szomszédos országokban.

Új programokat indít a kormány a foglalkoztatás bővítéséért - nyilatkozott a munkaerőpiacért és képzésért felelős, újonnan kinevezett államtitkár. Cseresnyés Péter a Magyar Időknek adott interjúban elmondta: a szakképzési rendszer munkaerő-piaci igényekhez igazítása mellett a munkavállalók elhelyezkedésének támogatását, a munkahelyteremtés ösztönzését tartja a legfontosabbnak.

Megkezdődtek a kedvezményes mosógépcsere vásárlások az Otthon Melege Programban - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium A tárca közölte: az elmúlt napokban 10 ezer pályázóhoz jutott el a kedvezményes mosógépcsere vásárláshoz szükséges dokumentum, a kézhezvételétől számítva 60 nap áll rendelkezésre a vásárlásra. A nyertesek éves szinten 12 ezer forintot takaríthatnak meg a víz- és az áramszámlán.

Felülvizsgáltatná a menzarendeletet az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a szeptemberben hatályba lépett szabályozás eredménye, hogy ehetetlenek az ételek az óvodákban és iskolákban. Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője bejelentette: hétfőn országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik a szabály felülvizsgálatát. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a rendeletben szereplő sótlan ételek épp olyan károsak lehetnek, mint a túlsózottak.

Átadta a magyar kormány és Budapest képviselője a Womex stafétáját Galícia tartomány és Santiago de Compostela küldöttjének a Bálna kulturális központban. A világzenei expót jövő októberben a spanyol városban rendezik. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az eseményen úgy fogalmazott: a kelet-közép-európai régióból Budapest rendezhette meg először a Womexet, így a magyar főváros öt napra a világzene fővárosa is lett.

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a luxemburgi CinEast filmfesztiválon a kritikusokból álló zsűri díját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A közép- és kelet-európai filmek fesztiválján 18 országból mintegy száz alkotást mutattak be. Nemes Jeles László első játékfilmje Cannes-ban nagydíjat, Szarajevóban különdíjat kapott. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani. A Mavir adatai szerint az átállítással évente mintegy 120 ezer megawattóra villamos energiát takarít meg az ország, ez 30-40 ezer háztartás éves energiaszükséglete.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×