INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kilencmilliárddal támogatjuk a diákokat

Infostart / InfoRádió
A Széchenyi 2020 keretében, 9,2 milliárd forint értékben megjelent a Campus Mundi program, amely hátrányos helyzetű tanulók külföldi tanulmányait és magyar egyetemek külföldi megismertetését segíti. A novemberben induló pályázatokról Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár beszélt az InfoRádiónak.

"A Campus Mundi alapvetően két célra jött létre: az egyik az, hogy a magyarországi hallgatók külföldi részképzését, gyakorlati képzését támogassa, és a kifelé tartó mobilitást nagyobb mértékben segítsen elő, mint eddig" - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az InfoRádiónak.

Hozzátette: a magyar hallgatóknak csak mintegy 10 százaléka vesz részt külföldi részképzésben az egyetemi tanulmányai alatt. Ez nagyon alacsony szám, ezért azt tűzték ki célul a felsőoktatási stratégiában, hogy felemeljék 20 százalékra.

A Campus Mundi program egyik része az Erasmus támogatásokat egészítené ki.

"Az Erasmus programok alapvetően a hallgatók külföldi tanulmányi költségeit finanszírozzák, de csak kis mértékben vagy egyáltalán nem finanszírozzák az ottani megélhetési költségeket" - fogalmazott Palkovics László. A Campus Mundi program egyik célja kifejezetten az, hogy az Erasmus költségtérítését kiegészítse és a hallgatók külföldi megélhetését segítse.

A program másik része a külföldről Magyarországra érkező diákok támogatása. Jelenleg a hallgatók 8 százaléka nem magyar állampolgárságú a magyar egyetemeken.

"Ezt a számot szeretnénk lényegesen, 2025-ig nagyjából 15 %-ra megemelni. Ezt is támogatja a Campus Mundi azzal, hogy megélhetési lehetőséget, szervezeti kereteket biztosít a magyar egyetemek számára" - mondta az államtitkár.

A Campus Mundi programnak abban a részében, amely a kimenő mobilitást, az ösztöndíjakat jelenti, 6-8 ezer hallgatót tudnak a program futamideje alatt támogatni, amelyhez összesen 9,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Ennek több mint 80 százaléka hallgatói ösztöndíjakat jelent. Ezek a pályázatok novemberben jelennek meg, és szeretnék, ha a következő évben februártól a hallgatók részt vehetnének a finanszírozásban külföldi intézményekben.

A Stipendium Hungaricum programot a magyar kormány azért indította, hogy olyan országokkal építsünk ki hosszú távú kapcsolatokat, akikkel ma még csak kialakulóban vannak a gazdasági kapcsolataink. A magyar kormány ehhez ösztöndíjakat ajánlott fel, külföldi tanulók magyarországi tanulmányait fizeti.

"Így jön létre a befektetés, hiszen amikor azok a hallgatók hazamennek, akik itt szerezték meg a diplomájukat, akkor azon túl, hogy megismerték a magyar kultúrát és a magyar nyelvet, már van viszonyuk hazánkkal, és üzleti kapcsolatokat alakíthatnak ki a két ország között" - fűzte hozzá Palkovics László

Ezt a befektetést a program garantálja, és a magyarországi feltételrendszer támogatásában a Campus Mundi is részt vesz azzal, hogy a Tempus közalapítványon keresztül a magyar intézményeket külföldön megmutatja.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk