INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Navracsics Tibor: az EU menekültválságra adott válaszai ezért késnek

Infostart / InfoRádió
Az európai intézményrendszer bonyolult működésével indokolta a menekültválságra adott válaszok késlekedését az unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában utalt arra, hogy a kialakult helyzet kezelésében a nemzetállamok játsszák a főszerepet.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy hány biztosnak vannak konkrét tapasztalati élményei a görög vagy a magyar-horvát határról, Navracsics Tibor elmondta, hogy a külügyekkel foglalkozó biztosok mind rendelkeznek konkrét tapasztalatokkal.

"Értelemszerűen a belügyi és bevándorlásügyi biztos is, és ha csak a helyszínek látogatását, nem pedig a módszeres feltérképezésüket nézzük, akkor majdnem mindenki. Azok a biztosok is, beleértve magamat is, akik olyan országból érkeztek, amelyek érintettek a bevándorlási problémában."

Navracsics Tibor szerint nem a személyes tapasztalat hiánya okozza, hogy késik a megoldás, hanem az európai intézményrendszer bonyolult működése.

"A konfliktusoknál és a megoldási kísérleteknél is a nemzetállamok játsszák a főszerepet. Az alapvető kérdés itt a közösségi jog és a tagállami szuverenitás között feszül. Azaz: mit tud megtenni a bizottság, akár javaslat szinten is, amivel alakíthatja, vagy egy közös megoldás irányába terelheti a tagállamokat, úgy, hogy nem avatkozik bele a tagállamok szuverenitásába? Ilyen kérdés például a határőrizet."

Navracsics Tibor hozzátette: az Európai Bizottság jogköre a javaslattételre terjed ki, de a konkrét kérdésekről a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács dönt. A biztos közölte: Brüsszelben nagy vita van arról, hogy az eddig nemzetállami hatáskörbe tartózó határőrizetet felváltsa vagy kiegészítse egy közös európai hatóság. Az uniós állam- és kormányfők most kezdődött csúcstalálkozóján téma lehet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jogköreinek bővítése.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Bizottságnak van-e konszenzusos álláspontja a migrációs válsággal kapcsolatban, az integráció és a kultúrák találkozása témakörében, Navracsics Tibor úgy válaszolt, hogy az Európai Bizottság álláspontja mindig konszenzusosnak tekintendő.

"Minden biztos köteles a bizottság egészének az álláspontját képviselni. De az integráció nagyon érzékeny kérdés lesz a jövőben. Éppen azért, mert más-más országból érkező, más-más kulturális háttérrel rendelkező emberek mást és mást értenek integráción. Nincs egyetlen konszenzusos definíciója az integrációnak. Nyilvánvalón valamilyen együttélést jelent, valamilyen szervesülését a különböző életformáknak, de hogy ez milyen mértékű szervesülést követel meg, itt nagyon vékony határok vannak és a jövőben sok vita lesz még erről."

Hanganyag: Hlavay Richárd


A címlapról ajánljuk