eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma

A nemzeti tőke megerősítése szabadság kérdése is Orbán Viktor szerint - a nap hírei

Magyarország és Kazahsztán készen áll arra, hogy javítsa gazdasági kapcsolatait - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. A nemzetgazdasági miniszter szerint stabilabb növekedési pályára állt a magyar gazdaság az elmúlt hónapokban, ami alapot ad a további fejlesztési célok megvalósítására.

A nemzeti tőke megerősítése, versenyképessé tétele nemcsak üzleti ügy, hanem szabadság kérdése is - mondta a magyar miniszterelnök Varsóban a lengyel gazdasági kamara rendezvényén. Orbán Viktor, akinek gazdaságpolitikáját Arany Ernyő-díjjal jutalmazták a sajátos magyar válságkezelési modell eredményei között említette az évek óta 3 százalék alatti költségvetési hiányt, és az államadósság-csökkentést. Megerősítette azt a kormányzati célt, hogy 2018-ra egyetlen munkanélküli se legyen az országban. A miniszterelnök kitért az ukrán válságra is. Mint mondta: jól láthatóak az országok közti különbségek, miközben mindenki az európai egység fenntartását hangsúlyozza. Varsói programjáról úgy fogalmazott: őszinte és nehéz tárgyalása volt Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel, akivel megerősítették a lengyel-magyar barátságot.

Magyarország és Kazahsztán készen áll arra, hogy javítsa gazdasági kapcsolatait - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter miután vezető kazah politikusokkal tárgyalt. Szijjártó Péter kifejtette: világossá vált, hogy az európai, az orosz és az ukrán gazdaság mellett Közép-Ázsia gazdaságait is jelentős mértékben megviseli az Ukrajnában kialakult konfliktus és az azzal összefüggő gazdasági-kereskedelmi korlátozó intézkedések. A miniszter úgy látja, a két ország közötti gazdasági együttműködés egyik fontos területe az energetika.

A nemzetgazdasági miniszter szerint stabilabb növekedési pályára állt a magyar gazdaság az elmúlt hónapokban, ami alapot ad a további fejlesztési célok megvalósítására. Varga Mihály egy szakmai rendezvényen hangsúlyozta: tavaly a második és a negyedik negyedévben is a magyar GDP bővült a legmagasabb ütemben az Európai Unióban. Hozzátette: az utolsó negyedévben a várakozásokat túlteljesítve, 3,4 százalékkal nőtt a gazdaság, az éves bővülés pedig 3,5 százalék volt. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a Brüsszel által jóváhagyott 5 operatív program közül 3 érinti a Nemzetgazdasági Minisztériumot.

Januárban 53,8 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya. A központi költségvetés 104,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 35,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 15,3 milliárd forintos szufficittel zártak. 2014 januárjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 75,4 milliárd forint volt.

A mintegy 700 ezer devizahiteles márciusban, áprilisban kapja meg a forintosítást tartalmazó elszámolási értesítőt - mondta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Binder István az InfoRádióban kifejtette: a levél kézhezvételtől számítva 15 nap múlva írja jóvá a bank az elszámolt összeget, és a következő hónaptól már az alacsonyabb törlesztő részletet fizeti az ügyfél. Csak annak az adósnak van most tennivalója, akinek az adatai megváltoztak, ezt érdemes minél előbb jelezni. Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója pedig arról tájékoztatott, az értesítő az ügyfélnek visszajáró összeget, az új havi törlesztő részletet, a forintosított tartozást, illetve a jogorvoslati lehetőségeket tartalmazza. Megjegyezte: azok érzik majd leginkább a könnyítést, akik folyamatosan és időben törlesztettek.

A piac már beárazta Magyarország felminősítését - jelentette ki az Államadósság Kezelő Központ nemrég kinevezett vezérigazgatója. Barcza György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: bár Románia jobb minősítéssel szerepel a hitelminősítőknél mint Magyarország, mégis minimális különbség van a két ország devizaállam kötvényeire számított kamatfelárak között. Barcza György kifejtette: a magyar állam folyamatosan javítja a külfölddel szembeni devizapozícióját, Magyarország helyzete sokat javult az elmúlt években pénzügyi kockázati szempontból. Szólt arról is: az államadósság számításakor a jelenlegi gyakorlat szerint nem veszi figyelembe, hogy bizonyos hitelekből vagyon keletkezik, tehát a tételek egy része nem szegényíti, hanem gazdagítja az országot. Pedig - mint fogalmazott - ez alapvetően más helyzet, mit amikor az adósságot folyókiadásra költi el a költségvetés.

Együttműködési megállapodást kötött a Richter az amerikai Evestra nevű gyógyszercéggel. A Portfolio gazdasági portál írása szerint a magyar vállalat 5 millió dollár összegű átváltható kölcsönt nyújt a texasi székhelyű cégnek, amelynek így hamarabb klinikai fázisba juthatnak innovatív nőgyógyászati fejlesztései.

Görögország benyújtotta kérelmét az országnak nyújtott nemzetközi hitelprogram hathónapos meghosszabbítására. Az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője megerősítette, hogy megkapták a kérelmet, amelyről várhatóan pénteken délután tárgyalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×