eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Helyreállnak a magyar-vatikáni diplomáciai kapcsolatok - 25 éve történt

1990. február 9. péntek: Németh Miklós miniszterelnök és Agostino Casaroli bíboros államtitkár aláírta a magyar-vatikáni diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szóló egyezményt az Országházban. A japán kormány mély aggodalmának adott hangot azokkal a sajtójelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Észak-Korea bővíti nukleáris kapacitásait.

Németh Miklós miniszterelnök és Agostino Casaroli bíboros államtitkár aláírta a magyar-vatikáni diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szóló egyezményt az Országházban. A két állam közötti diplomáciai kapcsolatok 1945-ben, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság döntése alapján szakadtak meg. Lengyelország után - amellyel a múlt év júliusában született meg az egyezség - Magyarország a második a Varsói Szerződés országai közül, amellyel a Szentszék helyreállította diplomáciai kapcsolatait.

A japán kormány mély aggodalmának adott hangot azokkal a sajtójelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Észak-Korea bővíti nukleáris kapacitásait. Ez szakértők szerint képessé teheti az országot arra, hogy atomfegyvert állítson elő - írja a Reuter brit hírügynökség. Sajtónyilatkozatában egy tokiói kormányszóvivő kijelentette: ,,Nagyon aggódunk, de jelenleg még nincs megerősített információnk, és még nem lehet megállapítani, hogy a létesítmény katonai, vagy békés célokat szolgál-e.

Magas rangú magyarországi vezetőkkel tárgyalt Tőkés László a kéthetes jószolgálati úton lévő temesvári református lelkész. A nemrég Nobel Békedíjra is felterjesztett Tőkés Lászlót fogadta Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke, Németh Miklós miniszterelnök és Pozsgay Imre államminiszter. Tőkés László ezután megnyitotta a Fekete Doboz és a Balázs Béla Stúdió közös fotó- és videokiállítását a Néprajzi Múzeumban. A tárlat történelminek nevezhető dokumentumai a romániai, elsősorban erdélyi eseményeket mutatják be, megrendítő felvételekkel. Tőkés László késő délután istentiszteletet tartott a Kálvin téri
református templomban.

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja az, hogy nem zárja ki a koalíció lehetőségét egyetlen olyan párttal sem, amelyik tagja volt az Ellenzéki Kerekasztalnak. Erről azonban csak a választások után dönt majd a Fórum - mondta Antall József, az MDF elnöke a Magyar Demokrata Fórum sajtóértekezletén a Kossuth Klubban. Arra a kérdésre, hogy az ország kormányozhatósága szempontjából kis- vagy nagykoalíció lenne-e kívánatos, leszögezte: erről egyelőre korai meditálni. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy politikai filozófiája alapján az MDF-hez közel áll a Független Kisgazdapárt, a Kereszténydemokrata Néppárt és egy olyan megújhodó Néppárt, amely az 1956-os Petőfi Párt hagyományaira épül.



További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×