INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

"Rehabilitálni kell a parasztot" - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. február 4. vasárnap: Magyarországon nem a politikai elitek játszották a fő szerepet abban, hogy az ország eljutott a szabad választásokig - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz képviselőjelöltje a pesterzsébeti Csili művelődési házban tartott választási nagygyűlésen. Salgótarjánban befejeződött a fiatal közgazdászok kétnapos országos konferenciája.

Magyarországon nem a politikai elitek játszották a fő szerepet abban, hogy az ország eljutott a szabad választásokig - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz képviselőjelöltje a pesterzsébeti Csili művelődési házban tartott választási nagygyűlésen. Orbán Viktor az elmúlt másfél év tömegdemonstrációi közül politikai fordulópontnak tartotta az ellenzék által tavaly, március 15-én szervezett ünnepségeket, amelyeken nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is többen vettek részt, mint a hivatalos rendezvényeken. Nagy Imre és mártírtársainak 1989. június 16-ai temetése pedig egyértelműen jelezte a kommunista rendszer morális megsemmisülését - mutatott rá Orbán Viktor. Gazdasági kérdésekről szólva Orbán Viktor kifejtette: a Fidesz nagy súlyt fektet arra, hogy mind teljesebb mértékben végbemenjen az állam kivonulása a gazdaságból, és megfelelő támogatást kapjon a vállalkozni kész állampolgár. Szintén fontos kérdésnek tartják az önkormányzatok szerepének erősítését - jogaik növelésével, illetőleg tulajdonossá tételükkel - mutatott rá Orbán Viktor.

Salgótarjánban befejeződött a fiatal közgazdászok kétnapos országos konferenciája. Matolcsi György, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa a Híd-csoport válságkezelésre kidolgozott stratégiájáról tartott előadást. Sürgetőnek mondta az infláció megfékezésének feladatát. Emlékeztetett arra, hogy a válságstáb szerint a szocialista és tőkés fizetési mérleg felborulása, az infláció elszabadulása, a költségvetési deficit megugrása és a hiányhelyzetek tömegessé válása a fő veszély. Elmondta, hogy a Híd-csoport inflációellenes programjában az áremelések félévi halasztását és a bérliberalizáció visszavonását ajánlotta, a kormány azonban - jóllehet, elismerte a javasolt lépések szakmai hitelességét - nem vállalkozott ezekre a lépésekre. Egyetértett viszont a tartósan fizetőképtelen vállalatok felszámolásával, egy azonnali privatizációval kiegészítve. Matolcsy György már az új kormány feladatkörébe utalta a kereskedelmi vállalatok, a szállodaipar, a belföldi szállító cégek és a benzinkút-hálózat haladéktalan privatizációját, ami több tízezer üzlet nyilvános meghirdetésével járna.

Nem fogadjuk el az erőszakos téeszesítést; rehabilitálni kell a parasztot, a volt kulákot és a kitelepített svábot. Egyebek mellett erről beszélt Gerbovits Jenő, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt megbízott főtitkárhelyettese Zalaegerszegen. Beszédében rámutatott, az FkgP programja igen könnyen megkülönböztethető a többi pártprogramtól, mivel fő célkitűzése a törvénytelenül elvett földek, javak és a szabadság visszavétele.További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk