eur:
389.41
usd:
363.36
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Zalai kormánymegbízott: urai vagyunk a helyzetnek

A Mura áradása miatt a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) hosszan elnyúló árvízi védekezésre számít, de a szakemberek urai a helyzetnek - közölte a zalai kormánymegbízott a bizottság elnökeként hétfőn Nagykanizsán.

Rigó Csaba a ZMVB, valamint a nagykanizsai és letenyei helyi védelmi bizottság összevont ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a Mura vízszintje eddig soha nem látott szinten, várhatóan 530 centiméter körüli magassággal fog tetőzni este 10 óra körül. Az eddigi legmagasabb, 514 centiméteres vízállást 1972-ben mérték, de akkoriban korántsem volt olyan szervezettségű a védekezés, mint ma.

"Urai vagyunk a helyzetnek" - jelentette ki a kormánymegbízott.

Kifejtette, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint további csapadék már csak elvétve fordulhat elő, de a vízügyi szakemberek mérései alapján nagy vízhozamra számítanak a Murán. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzse déltől Nagykanizsán rendezkedett be, innen irányítják a Zala, Somogy, Veszprém és Baranya megyei védekezést.

"Minden erőforrás biztosított vagy úton van" - jelezte Rigó Csaba, hozzátéve, hogy újabb önkénteseket vontak be a védekezésbe, gondoskodtak elegendő homokzsákról, homokról, fáklyáról a Mura menti települések számára. Külön odafigyelést igényel Kerkaszentkirály, mert a Mura -visszaduzzasztó hatása miatt - megemelheti a Kerka-patak vízszintjét.

A leginkább Muraszemenyére, Murarátkára, Letenyére, Tótszerdahelyre, Molnárira és Murakeresztúrra kell odafigyelni - mondta a kormánymegbízott.

A nyolc zalai víztározó szintváltozását is folyamatosan nyomon követik, az éjszaka megcsúszott maróci gátnál az erősítés már megtörtént. Késő délelőtt megkezdték a tározó vizének leeresztését, hogy a szintben alatta lévő településeket ne öntse el az áradás, ezért az abban tárolt mennyiség 40 százalékára engedik a szintjét.

Gondoskodnak a négy, magyarországi közúton megközelíthetetlen településről is, Bödeházáról, Gáborjánházáról, valamint a vasárnap este kitelepített Szijártóházáról és Zalaszombatfáról. Ez utóbbi kettőbe Szlovénián keresztül, konvojban ideiglenesen visszatérhettek délelőtt az ott élők, hogy ellássák állataikat.

Rigó Csaba beszámolt arról is, hogy a megyei kormányhivatalban egy munkacsoportot állítottak fel, amely a levonuló ár utáni fertőtlenítésben, kárfelmérésben vagy logisztikai kérésekben segítséget tud nyújtani.

Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató az egyes településeken zajló védekezési munkálatokról elmondta: Letenyén elrendelték a Müller logisztikai központjában a munka beszüntetését, mert a területet körbevette a belvíz. Nem fenyegeti elöntés a központot, mert az a várható vízszintnél magasabban van, de a dolgozók kijutását csak így lehetett biztosítani.

Muraszemenyén a Murától visszaduzzadt Kerka miatt folyik védekezés, az utat elöntötte a víz, traktorral lehet csak közlekedni. A legszélső házból három idős embert a falu magasabb pontjára költöztetett ideiglenesen az önkormányzat.

A faluban 600 méter hosszan, három sorban öt zsák magasan emelik meg az eddig kiépített védművet, amelyhez több tízezer homokzsákot kell néhány óra alatt elhelyezni. A körmendi rendőr-szakközépiskolából és a fővárosi rendőrtiszti főiskoláról is érkezett segítség, így a tűzoltókkal együtt mintegy 150-en dolgoznak a helyszínen.

Murarátkát kettészakította a Mura kiömlő holtága, de mindkét oldalt védik az ártól.

Az igazgató közlése szerint "a Mura állami védművének tartania kell magát", az magasan a várható vízszint felett van. A Mura visszaduzzasztó hatása miatt azonban a Béci-patak Letenyén, a Principális-csatorna pedig Nagykanizsán okozhat problémákat, mert a belvíz és a talajvíz már hetek óta nem tud elfolyni.

A Mura térségében 500-550 ember dolgozik folyamatosan, nagyobb részük önkéntes, de vannak köztük polgárőrök és a helyi lakosság is kiveszi a részét a munkákból. Minden településen katasztrófavédelmi tiszt irányítja a munkálatokat.

Egri Gyula elmondta: időben érkezett a vízügy figyelmeztetése, fel tudtak készülni, és ha nem változik az előrejelzés, akkor sikeres lesz a védekezés.

A katasztrófavédelmi igazgató az MTI kérdésére közölte: az M7-es autópályát és az M70-es autóutat nem éri el az áradás, de az autóút tornyiszentmiklósi lejáratánál a vízátfolyás miatt homokzsákokat kellett elhelyezni.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×