eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A családi adókedvezmény kiterjesztéséről döntött a kormány - hírösszefoglaló

A családi adókedvezmény január elsejei kiterjesztéséről döntött a kormány. Nem tervezi a visszavonulást az OTP elnök-vezérigazgatója. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Kiterjeszti a kormány a családi adókedvezményt. A kabinet ülése után Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, az érintettek az egyéni egészségbiztosítási járulékból vagy a nyugdíjjárulékból is le tudják vonni azt a részt, amit nem vettek igénybe a személyi jövedelemadóból. A jövő évi adótörvényeket már ennek alapján terjeszti be a nemzetgazdasági miniszter. A családi adókedvezmény kiterjesztése az egyik eleme a kormány korábban megismert család- és népesedéspolitikai akciótervének.

Nem tervezi a visszavonulást az OTP elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor megismételte, hogy azért dobta piacra saját OTP-részvényeit az elmúlt napokban, mert agrárbefektetéseket tervez. Ehhez legkevesebb 25 milliárd forintra van szüksége, ennek egy részét fedezik az eladott értékpapírok. Az eladás időpontját a részvény árfolyamhoz kötötte. Az újabb devizahiteles mentőcsomag tervéről azt mondta, a kormány még nem egyeztetett a bankokkal, csak a Bankszövetség tagjai konzultáltak egymás között. Az OTP vezetője úgy látja, a banki jövedelmezőség jelentősen csökkent az utóbbi években, és az újabb csomag csak tovább növeli a bizonytalanságot. Ugyanakkor olyan megoldás nem születhet a devizahitelesek ügyében, amelyet az OTP Bank ne tudna túl élni - mondta Csányi Sándor.

A kormány szerint ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú, deviza-alapú jelzáloghiteleket. A nemzetgazdasági miniszter erről rövidesen tárgyalásokat kezd a hitel- és pénzintézetekkel. Varga Mihály a lépést azzal indokolja, hogy a devizahitelek olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelentenek, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni. Varga Mihály szerint olyan megoldást kell találni, amellyel a forinthitelt választók nem járnak rosszabbul, mintha devizakölcsönt vettek volna fel.

Több javaslatot is megfogalmaztak a kormánynak az ellenzéki pártok a devizahitelesek megmentésére. Az MSZP szerint a javasolt lépés már nem segít a már bajba jutottaknak. A Jobbik úgy véli: a kormánynak nem a bankokkal, hanem a devizahitel-károsultakkal és a civil szervezetekkel kellene egyeztetnie. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy a tervezett devizahiteles mentőcsomagban a nehezen törleszteni tudó emberekre összpontosítson. Az Együtt-PM Szövetség azt várja, hogy csak olyan megoldás mellett döntsenek, amely kiállja a jogállamiság próbáját.

Szeptemberig 40 család költözik be az ócsai szociális lakóparkba. Eddig 24 család foglalta el otthonát, de szeptemberig még 16 család érkezik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője szerint a költözködést, a beilleszkedést szociális munkásaik segítik, akik minden nap kilátogatnak a lakóparkba. A még lakatlan épületekre az év végéig lehet jelentkezni.

A felelős gyermekvállalást támogatják a népesedési kerekasztal kormány elé került javaslatai - mondta a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója. Révész Máriusz az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy azokat kívánják kedvezőbb helyzetbe hozni, akik munkából kívánják felnevelni gyermekeiket.

Hamarosan megkezdi működését a Sólyom magyar légitársaság - jelentette be a cég vezérigazgatója. Vágó József szerint kezdetben 6 géppel, 22 európai célállomásra, köztük hat fővárosba repülnek majd. A pontos menetrendet akkor teszik közzé, ha elindul az online jegyfoglalási rendszerük. A vezérigazgató azt mondta, egy megállapodás alapján a légitársaság finanszírozási keretét, pénzügyi hátterét ománi és Arab Emírségek-beli befektetők hosszú távon biztosítják.

Megkapta a kormánytámogatás időarányos részét a Fővárosi Önkormányzat, az összeg a budapesti közösségi közlekedés működését biztosítja. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója cáfolja azt a szocialista állítást, hogy az átutalás nem érkezett volna meg. Szűcs Somlyó Mária hozzátette, hogy döntés született az összeg ütemezéséről is.

A gazdasági képzésekre és a nemzetközi tanulmányokhoz kellett elérni a legmagasabb pontszámokat az idei felsőoktatási felvételiknél. A ponthatárokat este hozták nyilvánosságra a www.felvi.hu oldalon. Az adatok alapján legalább 465 ponttal lehetett csak bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetem - államilag finanszírozott - alkalmazott közgazdaságtan és gazdaságelemzés szakára. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

A külügyi államtitkár szerint egymásra utaltak a közép-európai országok a válság kezelésében. Németh Zsolt a Bálványosi Nyári szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján arról is beszélt, hogy a kisebbségi jogok minden esetben a demokrácia kérdéskörébe tartoznak. Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium parlamenti államtitkára a nemzetközi egyezményeket sértőnek tartja a tervezett román közigazgatási reformot. A román külügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a közigazgatási átszervezésre tett megjegyzések beavatkozást jelentenek a romániai demokratikus folyamatba.

Az igaz hitre való visszatérésre szólította fel mintegy 200 ezres hallgatóságát Ferenc pápa a brazíliai Aparecidában tartott szentmiséjén. A katolikus egyházfő arra buzdította fiatalokat, hogy álljanak ellen a múló bálványoknak, így a hatalomnak és a pénznek. Ferenc pápa holnap a Rio de Janeiró-i Copacabana strandon üdvözli az ifjúsági világtalálkozóra zarándokolt híveket.

A György Sándor Lajos nevet választotta Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülött fiának. Ezt a Kensington-palota, a házaspár londoni hivatala közölte. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő néhai édesapja is VI. György néven uralkodott.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×