eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kövér: Politikai döntést hozott az Alkotmánybíróság - a nap hírei

A Házelnök szerint politikai döntést hozott a választási regisztrációról az Alkotmánybíróság. Gazdasági változást sürgetnek a 2014-es választások után az ellenzéki egyeztetés résztvevői. Csütörtökig adhatnak be pótlásokat a keresztféléves képzésre jelentkezők

Az Országgyűlés elnöke szerint vállaltan politikai döntést hozott az Alkotmánybíróság a választási regisztráció kiiktatásáról. Kövér László a Zalai Hírlapnak azt mondta: szükség lenne ennek bevezetésére, de a hátralévő másfél év kevés erre. A házelnök szólt arról is, hogy ebben a ciklusban nem látja reálisnak a háromheti ülésezési rend újbóli bevezetését.

Elfogadta a kormány az igazságügyi dolgozók nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályozást, amit már be is nyújtott a parlamentnek - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádióban elmondta: a javaslat lényege, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után a bírák, ügyészek vagy nyugállományba vonulnak vagy tovább szolgálnak, de akkor a fizetés mellett nem kapnak nyugdíjat. Választhatják azt is, hogy rendelkezési állományba kerülnek, ekkor 70 éves korukig a korábbi fizetésük 80 százalékát kapják meg.

Sikertörténetnek tartja a közoktatási intézmények állami átvételét az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a folyamat menetrendszerűen, zökkenőmentesen zajlott le. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem zárultak le az egyeztetések a pedagógus-sztrájkbizottsággal.

Tavaly 607,5 milliárd forint volt az államháztartás pénzforgalmi hiánya, ez a bruttó hazai termék 2,1 százaléka - közölte az előzetes számok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca megítélése szerint a 2012. évi deficit alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön a kitűzött GDP-arányos 2,7 százalékos hiánycél.

Novemberben 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz és 6,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés volumene. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanaphatástól megtisztított index 3,8 százalékos csökkenést jelzett, ez megegyezik az eredeti kiigazítatlan adatokkal.

Gazdasági változást sürget a 2014-es választások után a Szövetség a változásért elnevezésű ellenzéki egyeztetés záródokumentuma. A megbeszélésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vett részt, az LMP, az Együtt 2014 és a Negyedik Köztársaság képviselői nem voltak ott.

Egy hónappal a Kapuvári Hús Zrt.-nél kezdődött leépítés után a gyárat üzemeltető másik társaság is elbocsátotta legtöbb alkalmazottját. Jendrolovics Pál Péter, a két cég felszámolóbiztosa elmondta: a Kapuvári Bacon Kft. 92 alkalmazottjának a többsége hétfőn kapta meg felmondólevelét.

Áprilistól egyszerűbben lehet kiállíttatni a magasabb összegű családi pótlék megállapításához szükséges igazolást. A szociális államtitkárság az erről szóló rendelet változtatásai között említette, hogy az igazolást több más eljárásban, így például a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei ügyében is fel lehet majd használni.

A nyilvántartások egységesítésével folytatódik a közigazgatás megújítása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tárca emlékeztetett arra, hogy jelenleg több mint 260 nyilvántartás működik, de ezek szerkezete eltér egymástól, és ez megnehezíti, esetenként ellehetetleníti a hatóságok közötti kommunikációt.

Újabb utalványok forgalmazását kezdi meg a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. január közepétől az Erzsébet-utalvány családon belül. Kocsmár Kornél ügyvezető igazgató elmondta: a többi között lesz taneszközre, kulturális- és sportesemény belépőjére és műszaki cikkre, lakberendezésre vagy könyvre fordítható Erzsébet-utalvány is.

Csütörtökig pótolhatják beadandó dokumentumaikat a februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre jelentkezők - közölte az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A tájékoztatás szerint szintén csütörtökig lehet módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, de újabb szakot már nem lehet felvenni.

Bizonyítottság hiányában felmentette az Eclipse-ügy mind a 12 vádlottját a Fővárosi Törvényszék. A döntés nem jogerős. A vád szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el, de több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be. Az ügyészség fellebbezett, így az Eclipse-ügy másodfokon az ítélőtáblán folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×