eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Handó: Megvan a készség és az igény a változásra

A korszerű, az európai normáknak megfelelő igazságszolgáltatásban kulcsfontosságú a törvényesség, a jogállamiság, a függetlenség - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a szervezet tavalyi tevékenységéről az MTI-nek nyilatkozva. Handó Tünde ugyanilyen jelentőségűnek tartja a magas szakmai színvonalú, egységes ítélkezés biztosítását és a bíróság szolgáltató jellegének erősítését.

A bírósági vezető elmondta, az ehhez szükséges szemléletváltozást segíti többek között az igazságszolgáltatás belső nyilvánosságának javítása, a bírák bevonása - akár közvetlenül is - a működéssel kapcsolatos döntés-előkészítésbe, a munkacsoportok felállítása nemcsak az OBH-ban, hanem egyes bíróságokon is.

Hozzátette: ebben a folyamatban a vezető feladata megnyitni a lehetőséget az új kezdeményezések előtt, hogy ne kelljen a szervezet kezdeményező, kreatív részének sokáig hiába döngetnie a kapukat. A bírákban, bírósági vezetőkben ugyanis megvan a készség és az igény a változásra.

2012-ben a nehézségek, átalakítások, személyi változások ellenére is javultak a mennyiségi mutatók, tíz százalékkal csökkent a folyamatban lévő peres ügyek száma. A fővárosban, ahol ebből a szempontból a legrosszabb a helyzet, az egy helyi bírónál egyszerre folyamatban lévő büntető ügyek száma átlagosan mintegy negyedével, 165-ről 122-re csökkent, ami azt jelenti, hogy ennyivel csökkent a beérkezett ügyekben az első tárgyalás kitűzéséig tartó idő, így már csupán 3-4 hónapot kell erre várni. Ugyanez az idő vidéken többnyire egy hónap - mondta az elnök.

2012-ben országszerte negyedével, összesen mintegy négyszáz fővel nőtt a bírósági ügyintézők és titkárok száma, ami lehetővé tette, hogy bizonyos kisebb súlyú ügyekben, például szabálysértéseknél ne bíró, hanem titkár járjon el, illetve a nagy munkaterhet jelentő bonyolult ügyekben adminisztratív feladataik ellátása során segítséget kapjanak a bírák, hogy az érdemi, ítélkező munkára koncentrálhassanak - tette hozzá.

Év elejétől elindult az e-bíróság: a beadványok, keresetek elektronikus formában is benyújthatók. Az internetes felületen pedig a formai kötelezettségek betartásához minták nyújtanak segítséget. Így várhatóan jóval kevesebb lesz a hibás, hiánypótlásra visszaadott beadványok száma.

Amikor a vásárlás, hivatali vagy banki ügyintézés már 21. századi körülmények között zajlik, a bíróság nem maradhat meg a 19. századi papíralapú ügyfélkapcsolat mellett. Egyelőre az elektronikus út mellett a postai is nyitva áll az ügyfelek előtt, de a prognózisok szerint egy évtized múlva már az eljárások túlnyomó többségében az ügyintézés elektronikusan történik majd - mondta Handó Tünde.

Hozzátette: a projekt tanulsága, hogy az ügyvédi kamarával már a változások bevezetésének az előkészítési szakaszában is alaposabb együttműködésre van szükség.

A bírósághoz való hozzáférés megkönnyítése stratégiai célkitűzés, aminek azonban lehet olyan kedvezőtlen hatása is, hogy nő a pereskedési hajlandóság. Ezt a bírósági mediáció csökkentheti, aminek célja, hogy a hosszadalmas, költséges, a bíróságot, az ügyfeleket és végső soron az adófizetőket egyaránt megterhelő peres út helyett, a megegyezés lehetőségét keressék és ezzel a vitarendezés kultúráját is fejlesszék - mondta az OBH elnöke.

A Budapest Környéki Törvényszék - korábban Pest Megyei Bíróság - elhelyezésének másfél évtizedes kálváriája véget ér, megszületett a döntés arról, hogy a bíróság a volt BM kórház Városligeti fasorban lévő épületkomplexumába kerül.

A Kúria visszahelyezése folyamatba van a korábbi Kossuth téri épületbe. Ennek részeként megkezdődött a bíróság történetének, hagyományainak feltárása és bemutatása, ami ahhoz szükséges, hogy a bírák ne csupán szakipari munkásoknak érezzék magukat miközben a jogállamot cipelik a hátukon, hanem a harmadik hatalmi ág képviselőinek is - mondta Handó Tünde.

A bírák nyugdíjazása ügyében az elnök elmondta: tavaly a 62 évre leszállított korhatár miatt 230 bíró vonult nyugdíjba, ám a törvényi rendelkezéseket az Alkotmánybíróság megsemmisítette, és 163-an munkaügyi pert indítottak, ebből több mint 20 már jogerősen lezárult. A bíróságok kimondták, hogy jogellenes volt a nyugdíjazás, ez alapján tavaly év végén január 1-jei hatállyal 10 bírót már visszahelyezett a köztársasági elnök. A kérdés rendezésére decemberben benyújtott törvényjavaslat szerint az OBH korábbi javaslatával összhangban minden nyugdíjazott bíró - nem csak azok akik pereltek - választhat majd a rendelkezési állomány, az átalány kártérítés és a visszahelyezés között.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×