eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bajnai: még nem jött el a koalíciós tárgyalások ideje

Bajnai Gordon szerint a szakpolitikai egyeztetések valójában koalíciós tárgyalások, erre pedig sem a jelenlegi időpont, sem az MSZP által javasolt forma és résztvevői kör nem megfelelő. A volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke az MTI kérdésére ezzel indokolta, hogy az Együtt 2014 nem vesz részt az ellenzéki erők kedden kezdődő gazdaságpolitikai egyeztetésén.

A korábbi kormányfő elmondta, fontos, hogy a jogállam helyreállításáról a lehető legszélesebb körben megegyezzenek, mert ez Magyarország következő száz évét, az együttélés alapvető szabályait határozza meg.

"De a szakpolitikai egyeztetés valójában már koalíciós tárgyalás: arról szól, hogy kivel és milyen program alapján készülünk kormányozni. Erre pedig sem a meghirdetett forma, sem a jelenlegi időpont, sem a résztvevői kör nem alkalmas. Nem így kell koalícióról megegyezni" - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon szerint az MSZP tárgyalási javaslata jó szándékú volt, de nem véletlenül talált vegyes fogadtatásra.

Az emberek elsöprő többsége 2010-ben a változásra szavazott, mára azonban csalódott, így a változtatás szándéka megmaradt. "Ha a választók azt látják, hogy pártok képviselői alkudoznak egy zárt helyiségben, mielőtt velük megbeszélték volna a programjukat, az lesz az érzésük, hogy nem változott semmi. Én viszont azzal a meggyőződéssel jöttem vissza a politikába, hogy Magyarországnak egy új korszakra van szüksége" - jelentette ki.

A volt miniszterelnök szerint az ellenzéki szervezeteknek előbb szakszerű programokat kell készíteniük, ezeket mindenkinek meg kell vitatnia a választóival, és csak ezután lehet a kényszerű kompromisszumokat hozó koalíciókötésről tárgyalni.

"Abban a forgatókönyvben, amit normálisnak tartok, ez még odébb van. Nem nagyon messze, fél éven belül, de még odébb" - magyarázta, megjegyezve: az új választási rendszer arra kényszeríti az ellenzéki erőket, hogy már a választások előtt megállapodjanak, "koalíciót kössenek".

A Haza és Haladás Egyesület elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy szakpolitikai egyeztetéseket csak érdemi támogatottsággal és reális programmal rendelkező, a korszakváltás alapelveit elfogadó szervezetek között lehet folytatni.

A választók csak akkor tekintik hitelesnek az együttműködést, ha a résztvevők - akik nagy része az elmúlt húsz évben, így az előző kormányzati ciklusban is politikai szerepet töltött be - garanciát adnak, hogy nem követik el azokat a hibákat, amelyek az országot egyszer már bajba juttatták, "és lehetővé tették azt az ámokfutást, kártékony kormányzást, ami most zajlik" - jelezte. Hozzátette, hogy ezt a közjogi kérdésekről szóló tárgyalásokon is rögzíteni szeretnék.

Az MSZP által kezdeményezett ellenzéki tárgyalások múlt szerdán kezdődtek meg közjogi kérdésekről a szocialista párt, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a korábban az MSZP-s Schmuck Andor vezette Magyarországi Szociáldemokrata Párt és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben Együtt Magyarországért Párt között. Az egyeztetésen az LMP és a 4K! nem vett részt.

Kedd délután, az Együtt 2014 nélkül gazdaságpolitikai kérdésekről tárgyalnak a felek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×