eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Kiemelten ellenőrzik a fényfüzéreket

Kiemelten vizsgálja a fényfüzéreket a korábbi évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna szóvivő. Hozzátette: az idén még tart a hagyományos karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzés.

Az eddigi tapasztalatok alapján a laboratóriumi vizsgálatba bevont harminc típusú fényfüzérből mindössze kettő felelt meg a biztonsági előírásoknak, a képet árnyalja, hogy a fogyasztóvédők eleve a gyanús termékeket választják ki az ellenőrzésre - mondta.

A szóvivő elmondta: a fényfüzérek laboratóriumi vizsgálata során jellemző hiba volt, hogy a vezetékeket nem megfelelően rögzítették, és a keresztmetszetük kisebb volt az előírtnál, illetve a csatlakozó dugó mérete kisebb volt a szabványnál. Több esetben az áramütés elleni védelmet, a hővel, tűzzel szembeni ellenállást nem találták megfelelőnek a fogyasztóvédők.

A sajtótájékoztatón Fülöp Zsuzsanna arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a hatóság megjelentette fogyasztóvédelmi kalauz kiadványát a karácsonyi vásárláshoz kapcsolódóan, amelyet a honlapjukon közzétettek, illetve a fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatokon, nagyobb áruházakban nyomtatásban is terjesztik.

A szóvivő kiemelte: a hatóság működteti a veszélyes termékekre vonatkozó adatbázist, amelyből a vállalkozások a termékbeszerzés előtt, illetve a fogyasztók a vásárlást megelőzően tájékozódhatnak, továbbá azt javasolják, hogy a karácsonyi fényfüzért szaküzletben vegyék meg.

Fülöp Zsuzsanna beszámolt arról is, hogy a hatóság felmérte a bölcsődei játékok biztonságát. A fővárosban és öt megyében végzett felmérés pozitív tapasztalatot hozott, a feltárt hiányosságok nem jelentenek kirívó szabálytalanságot - tette hozzá.

A bölcsődei játékokkal kapcsolatos hiányosságok közé sorolta a szóvivő, hogy a húzó zsinór hossza a megengedettnél hosszabb volt, az építőjátékok kisebb alkatrészeket is tartalmaztak, a 20-30 éve használt faépítőjátékok koptak, szálkásodtak, az összecsukható babakocsi játékok ujjbecsípődést okozhattak.

A sajtótájékoztatón Fülöp Zsuzsanna kitért arra, hogy a vámhatóság jelzése alapján a nyáron 1000, legutóbb pedig 1500 veszélyes terméknek minősülő játékpisztoly forgalmazását tiltották meg.

A nemrégiben befejeződött galvánelem vizsgálatával kapcsolatban az NFH szóvivője elmondta: több rúdelem esetén a jogszabályi tiltás ellenére a gyártás során a megengedettnél több higanyt használtak fel.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×