eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: A termelés, a gyáripar területén kell növelni a foglalkoztatottak számát - a nap hírei

A miniszterelnök szerint másfél millióval kellene növelni a foglalkoztatottak jelenlegi számát. Az MSZP szerint a kormánynak vissza kell adnia az életkoruk miatt nyugdíjazott bírák szolgálai viszonyát. Norvégiában 21 év börtönre ítélték a tavaly 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breiviket. A nap hírei 2012. augusztus 24-én pénteken.

A miniszterelnök szerint elsősorban a termelés, a gyáripar területén kell növelni a foglalkoztatottak számát. Orbán Viktor erről Vas megyében, a Nestlé büki állateledel-gyárának bővítése alkalmából rendezett bokrétaünnepen beszélt. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy termelés és a gyáripar az a terület, amely a legkevésbé érzékeny a válságok hatásaira. Orbán Viktor megismételte: a jelenlegi 4 millió helyett 5-5 és fél millió magyar munkavállalóra és adófizetőre van szükség a következő egy-két évben ahhoz, hogy ne maradjon törékeny Magyarország gazdasága.

Az önkormányzati törvény módosítását kezdeményezi a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János javaslata szerint csak olyan települések hozhatnának létre közös önkormányzati hivatalt, amelyek ugyanabban az egyéni választókerületben találhatók.

Az MSZP szerint a kormánynak meg kell hozni a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírák visszakapják szolgálati viszonyukat. Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese azután beszélt erről, hogy a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság csütörtökön jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát, ezért visszahelyezte tisztségébe azt a kaposvári bírónőt, akit júliusban életkora miatt mentettek fel a bírói szolgálat alól. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön azt mondta: a kormány törvényhozási megoldásban gondolkodik a bírák nyugdíjazása ügyében.

Módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit a kormány. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint még ebben a hónapban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése, így az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa hozzájárult.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy akadályozza meg Csurka István A hatodik koporsó című darabjának bemutatását a budapesti Újszínházban. A szervezet közleménye szerint Feldmájer Péter levelében utalt a főpolgármester kijelentésére, amely szerint nem támogatja a darab bemutatását. Közben az MSZP fővárosi frakciója felszólította a főpolgármestert, hogy váltsa le az Újszínház éléről Dörner Györgyöt. Csütörtökön Tarlós István az ATV esti műsorában úgy fogalmazott: a darab vége egy igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást tartalmaz. Egyben az előadóművészeti törvényre hivatkozva közölte: fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel.

Minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellép a kormány. Ezt a Belügyminisztérium válaszolta a Roma Közösségi Hálózat képviselőitől szerdán átvett petícióra. A roma csoportosulás az augusztusi devecseri, tiszaroffi és ceglédi szélsőjobboldali provokáció és konfliktus ellen, és a szerinte nem megfelelő rendőri fellépés miatt tiltakozott. A belügyi tárca azt hangsúlyozta: a rendőrség maradéktalanul ellátja feladatait, a feljelentéseket a hatályos törvényeknek megfelelően kezeli.

Része lesz a nemzeti egységes kártyarendszernek a Budapesti Közlekedési Központ elektronikus jegyrendszere. A várhatóan 2014-ben életbe lépő új jegyrendszerben a papíralapú jegy- és bérletfajtákat elektronikus díjfizetési mód válthatja fel, így bevezethetik az időalapú jegyet is.

Oslóban beszámíthatónak nyilvánította, így terrorista tevékenység és 77 rendbeli, előre kitervelt szándékos emberölés miatt 21 év börtönre ítélte a tavaly júliusi kettős merénylet miatt Anders Behring Breiviket a bíróság. Norvégiában ez a lehető legsúlyosabb kiszabható büntetés. Az ítélet indoklása szerint a férfi személyiségzavarban szenved, de nem elmebeteg. Az ítélet ellen sem Anders Behring Breivik, sem az ügyészség nem fellebbezett.

Az Egyesült Államokban 2 ember meghalt, és a legutóbbi jelentések szerint 10-en megsérültek, amikor egy ismeretlen férfi lövöldözni kezdett New Yorkban, az Empire State Building közelében. Az egyik áldozat az elkövető, akit a rendőrök lőttek le. A hatóságok kizárták a terrorcselekmény lehetőségét, nem sokkal később csak annyit közöltek, hogy a lövöldözés egy munkahelyi vitával függ össze.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×