eur:
392.91
usd:
366.45
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Miért olcsóbb a Szlovákiából érkező tej?

A magyarországi állattenyésztés visszaszorulása is szerepet játszik abban, hogy a Szlovákiából érkező tej olcsóbb a hazainál - hangsúlyozta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Font Sándor bízik abban, hogy akár már a parlamenti ciklus végére elkészülnek az ország vízgazdálkodását megreformáló tervek.

Ösztönöznie kell a fogyasztókat a kormánynak, hogy minél nagyobb arányban vásároljanak magyar termékeket - vélte az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke. Font Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában elismerte, hogy a jó minőségű magyar termékek drágábbak, mint a rosszabb külföldiek, ugyanakkor hozzátette: a magyarországi állattenyésztés visszaszorulása is szerepet játszik abban, hogy például a Szlovákiából érkező tej olcsóbb a hazainál.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke emlékeztetett arra, hogy az uniós tejreformból az ország elég rosszul jött ki, de nem csak emiatt olcsóbb itthon a Szlovákiából érkező tej a hazainál. Állatállomány nélkül importra fogunk szorulni - tette hozzá. A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány ezért is szabta a termőföld bérlésének feltételéül az állattartást.

Font Sándor arról is beszélt: bízik abban, hogy akár már a parlamenti ciklus végére elkészülnek az ország vízgazdálkodását megreformáló tervek. A bizottsági elnök elismerte, hogy az egyre fontosabb a vízháztartási kérdések megoldása, az átalakítás azonban nem a két éve remélteknek megfelelően alakul.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×