eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megteltek nézőkkel a rakpartok a légiparádé idején

Hatalmas tömeg kísérte figyelemmel az augusztus 20-i dunai vízi és légiparádét hétfő délelőtt, a tűző napon Budapesten; az Erzsébet híd és a Margit híd között megrendezett esemény ideje alatt megteltek nézőkkel a rakpartok, sokan a Magyar ízek utcájáról, falatozva kémlelték az eget.

A légiparádét délelőtt 10 órakor, a Magyar Honvédség Gripen köteléke, AN-26 típusú szállító repülőgépe és Mi-8-as szállítóhelikopterei nyitották meg. A légi bemutató a Készenléti Rendőrség MD-500-as helikopterkötelékével folytatódott, majd a történelmi zászlókat felvonultató kötelék bemutatója következett. Magyarország történelmi zászlóit többek között a KomoSky Team Apollo Fox gépei és a Malév Repülőklub köteléke röpítette a magasba a Duna fölött.

A Vereb sárkányrepülő-kötelék 5 gépes formációja következett felvezetéssel, ezután Illés Tamás, advanced európai és világbajnoki ezüstérmes pilóta műrepülő-bemutatóját láthatták a nézők. A Duna partján összegyűlt nézők megcsodálhatták, amint egy felfelé végrehajtott orsóval indított, "az égbe zuhant", majd egy késfordulóval folytatta a mutatványt.

Produkciója után gépmatuzsálemek vonultak fel: a közönség láthatta például a Cimborát és a Liszunov Li-2-est. Ezután a budaörsi repülőiskola, a Centro-Plane Kft. Cessna-köteléke repült át a Duna fölött, a gépeket a nyíregyházi Tréner Kft. Zlin 142-esekből álló köteléke követte.

A növekvő hőségben a légiparádé nézői a felhőtlen égen az ejtőernyősöket figyelhették, akik a legendás Li-2-es gépből ugrottak. Majd Veres Zoltán, ötszörös Guinness-rekorder, advanced műrepülő Európa-bajnok nyűgözte le a rakparton egyre nagyobb tömegben gyülekező közönséget egy Szu-29-es géppel. "Orsózó tudományát" mutatta be a pilóta, aki egyhuzamban 408 orsót is képes végrehajtani.

A partról főként családok nézték a légi bemutatót, sok gyerek a szülők nyakában ülve, napszemüvegben figyelte a mutatványokat, számos néző az időjárásra felkészülve napernyővel érkezett.

Az egyórás program zárásaként az Air Patrol Kft. Z37-es kötelékének bemutatóját, valamint látványos vízi felvonulást tekinthetett meg a közönség, a hajókon gyermekotthonok lakóit látják vendégül.

A Petőfi Rádió az Együtt az ország! elnevezésű rendezvénysorozat hivatalos rádiója, a közszolgálati adó műsorai a Duna mindkét partján kihangosítva szólnak.

A program látogatói a budai rakparton, a Várkert Kaszinó és a Bem tér között végigsétálhattak a Magyar ízek utcáján is, ahol magyar termékeket kínálnak az árusok. Az érdeklődők megkóstolhatják Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját is, a különféle sajtkülönlegességek, lekvárok és ízletes kenyerek mellett. A Magyar ízek utcája nyereségének 20 százalékát a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kapja.

A Magyarország tortája címet idén elnyert szabolcsi almás máktortát és a Magyarország cukormentes tortájának választott, egressel készített cukormentes almatortát sokan megkóstolták: a Clark Ádám téren felállított sátor körül már a programok kezdetén hosszú sor kanyargott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×