eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az államfő köszöntötte a magyar olimpikonokat - a nap hírei

Az államalapításra és Szent Istvánra emlékeztek az országban és több, határon-túli helyszínen. Átadták az állami kitüntetéseket, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Jókai Anna író kapta. Köszönetet mondott a londoni olimpia magyar résztvevőinek Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő. A nap legfontosabb hírei augusztus 20-án.

Az államalapításra és Szent Istvánra emlékeztek az országban és több, határontúli helyszínen is. Az augusztus 20-ai központi ünnepségek a fővárosban a parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek az állami lobogó felvonásával, majd közvetlenül ezután hatvan férfit és tizenhat nőt avattak tisztté hadnagyi rendfokozattal. Az ünnepségen Áder János köztársasági elnök arról beszélt, hogy Magyarország sikeréért a nemzet tagjainak az állam újraalapítóiként érdemes magukra tekinteniük és beszédében a családalapításhoz hasonlította az államalapítást. A Parlament kupolatermében átadták az állami kitüntetéseket, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Jókai Anna író kapta életművéért. Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozatának kitüntetését is átadták többek között Falus András immunológusnak, Fónagy János államtitkárnak és Gera Zoltán színművésznek. A Külhoni Magyarságért Díjat az idén kilenc határon túli magyar szervezet és személyiség kapta meg. Semjén Zsolt kormányfő-helyettes III. Teophilos jeruzsálemi orthodox pátriárkával találkozott. A szentmise és az ünnepi Szent Jobb körmenet után az ünnepsorozat hagyományosan a tűzijátékkal zárult.

A nemzeti büszkeség, az összetartozás és a megmaradás ünnepének nevezte augusztus 20-át az MSZP elnöke. Mesterházy Attila közleményében hangsúlyozta: a magyar állam több mint ezer éves történetében a nemzet nem csak megőrizni, de gyarapítani is tudta Szent István örökségét. Az ellenzéki párt vezetője ugyanakkor úgy vélte: az új kenyér ünnepe nem lehet felhőtlen akkor, amikor százezrek nélkülöznek. A Jobbik politikusai ünnepi rendezvényükön bírálták az Európai Uniót, a magyar diplomáciát, a kormány nemzet- és kisebbségpolitikáját.

A határontúli területeken is megemlékeztek Szent István ünnepéről. Megemlékezést tartottak Erdély több településén és a Felvidéken is. Pozsonyban a nemzet és a közösség érdekében végzett tevékenységet elismerve állami kitüntetéseket adott át augusztus 20-a alkalmából Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete öt szlovákiai magyar közéleti személyiségnek. Kárpátalján is rendezvényeket tartottak. A csehországi magyar szervezetek képviselői este Prágában, a Szent István-napi közös megemlékezésen vettek részt.

Köszönetet mondott a londoni olimpia magyar résztvevőinek Áder János köztársasági elnök. Az államfő a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj végén Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt a Puskás Ferenc Stadionban gratulált a londoni ötkarikás játékokon szerepelt magyar sportolóknak. Áder János szavai szerint ők voltak azok, akik fantasztikus örömittas perceket okoztak, miközben magyarok millióival felejttették el a mindennapok gondjait. Zárásként azt kívánta, hogy a következő négy év felkészülése is ugyanolyan eredményes legyen, mint a londoni volt.

Tíz roma szervezet közleményben ítélte el a vasárnap éjjel Cegléden történteket. Képviselőik feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Cegléd külső részén vasárnap éjjel mintegy 400-an gyűltek össze, a környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el a csoportosulástól. Az utcákban gyülekezők között voltak mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai és szimpatizánsai. Atrocitás nem történt.

Romániában feltételhez köti az alkotmánybíróság döntésének elfogadását a miniszterelnök Traian Basescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében. Victor Ponta úgy fogalmazott: a kormánypárt akkor tartja majd tiszteletben a döntést a tisztségéből felfüggesztett államfő ügyében, ha az kétharmados többséggel születik meg. A román alkotmánybíróság a tervek szerint kedden határoz a július 29-i referendum érvényességéről.

Elhagyták Damaszkuszt az ENSZ katonai megfigyelői miután négy hónap alatt nem valósult meg a tűzszünet. A megfigyelő misszió vezetője a szíriai hadsereget és a lázadókat egyaránt azzal vádolta, hogy nem biztosítják a civilek védelmét. Ezzel egy időben folytatódtak az összecsapások több szíriai városban. Lahdar Brahimi, a nemzetközi közösség új Szíria-ügyi különmegbízottja szerint már nem arról van szó, hogy elkerüljék a polgárháborút Szíriában, hanem arról, hogy leállítsák.

Elhagyta a skóciai Aberdeen kórházát Fülöp herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje. Fülöp öt éjszakát töltött az intézményben kiújult húgyúti fertőzése miatt. A 91 éves edinburghi herceg a Buckingham-palota tájékoztatása szerint visszatért a családjához Balmoralba. A herceg nyolc hónap alatt harmadszor volt kórházban.

Öngyilkos lett Tony Scott hollywoodi filmrendező. A halottkémi hivatal közlése szerint a 68 éves művész levetette magát egy hídról Los Angeles közelében. Tony Scott rendezte egyebek mellett az 1986-os Top Gun és a 2001-es, Kémjátszma című, nagy sikerű filmeket.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×