INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

Hende: Az afganisztáni misszió elismerést és presztízst szerzett Magyarországnak

InfoRádió / MTI

Hende Csaba szerint az afganisztáni misszió nemzetközi elismerést és presztízst szerzett Magyarországnak, és a nemzeti érdekeinket szolgálja.

A honvédelmi miniszter pénteken Kaposváron, a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Ezredből Afganisztánba induló nemzeti támogató elem és a logisztikai mentorcsoport ötödik váltásának kibocsátó ünnepségén úgy fogalmazott: egy olyan küldetés teljesítésére indulnak, amely a nemzeti érdekeinket a legmesszebbmenőkig szolgálja.

"Egy olyan szövetségi kötelezettség teljesítéséről van szó, amely közvetlenül kihat hazánk biztonságára, és amelynek színvonalas teljesítése már eddig is rendkívüli nemzetközi elismerést és presztízst szerzett Magyarországnak" - hangsúlyozta a felkészülést követően indulásra készen felsorakozott katonák 31 fős csoportja előtt mondott beszédében Hende Csaba, aki a célokról szólva kiemelte: ez a küldetés arról szól, hogy egy több mint harminc éve a háború poklában vergődő országba békét és biztonságot vigyünk.

"Ez a küldetés, sok nehézség után, és sok áldozat árán lassan a befejezéséhez közeledik, elérjük azt, amit célul tűztünk ki az afgán kormánnyal közösen, hogy 2014 végéig a harcoló műveleteket befejezzük, a harcoló alakulatainkat kivonjuk, és teljes egészében átadjuk a biztonságért viselt felelősséget a törvényes afgán kormánynak és az által irányított hadseregnek és rendőrségnek" - mondta a honvédelmi miniszter, aki azzal köszönt el a féléves szolgálatra induló katonáktól: "Mindannyiukat hazavárjuk!".

A néhány napos pihenő után útnak induló katonák egyik csoportja, a Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem Afganisztán (MH NTE Afganisztán - HUN National Support Element Afghanistan) Balh tartományban, Mazar-i-Sarifban jelenleg állomásozó 20 tagú magyar kontingenst váltja, míg a Magyar Honvédség Logisztikai Mentorcsoport (MH LMCS Afganisztán - ISAF Combat Support School) tagjai a Kabulban jelenleg állomásozó 11 katonát váltják le. Mindkét helyen 2010 nyarától teljesítenek szolgálatot magyar katonák, akik a kötelező missziós felkészítésen túl speciális, így például vám-ügyintézői, beszerzési, harctéri életmentő, konvojkísérési és híradós foglalkozásokon is részt vettek.

A Magyar Honvédség afganisztáni missziójával kapcsolatos, a pénteki ünnepségen újságíróknak átadott írásos tájékoztató szerint jelenleg mintegy 340 magyar katona hét kontingensbe szerveződve és egyéni beosztásokban szolgál Afganisztánban, a NATO legfontosabb missziójában, amelyben humanitárius, kiképző és mentoráló tevékenységet látnak el. A fő cél az, hogy kiképezzék és felkészítsék az afgán hadsereget, hogy az afgán kormány képes legyen fenntartani a biztonságot az országban. A misszió rendeltetése a NATO ISAF műveletben részt vevő magyar kontingensek és egyéni beosztású katonák teljes körű logisztikai, pénzügyi és személyügyi támogatása.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hende Csaba honvédelmi miniszter
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018