eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: Újabb bürokráciacsökkentő csomagokra van szükség

A kormány sokat tett, de nem eleget, ezért újabb és újabb bürokráciacsökkentő csomagokra van szükség a magyar vállalkozások segítése érdekében - válaszolva az LMP-s Vágó Gábor azonnali kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Vágó Gábor emlékeztette a kormányfőt, hogy 2012-ben 1800 felszámolás és 3000 végelszámolás történt eddig, ami 50 százalékkal több, mint 2011 első négy hónapjában, miközben mindössze 1820 új cég alakult. Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormányzat vállalkozásromboló gazdaságpolitikát folytat, a növekedést ígérő gazdaságpolitikája a "saját inkompetenciája miatt megbukott", így elmondható, hogy ez a kormány nem a nemzeti ügyek, hanem a "nemzeti ügyetlenkedés" kormánya. Vágó Gábor azt kérdezte: mikor teremt végre kiszámítható gazdasági környezetet a kormány és miért nem támogatja az LMP adómoratóriumi javaslatát, amely megtiltaná az adók évközi kivetését.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a kormány sajnos nem mondhat le az évközi adómódosítások - "egyébként legkevésbé sem kívánatos" - gyakorlatától, mivel egyetlen európai ország sincs abban a helyzetben, hogy erről lemondjon a jelenlegi gazdasági helyzetben. A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban leszögezte: "sokat tettünk, de nem eleget". Példaként említette, hogy 10 százalékra csökkent a kisvállalkozások társasági nyereségadója, 10 kisadó megszűntettek, kiszélesítették a Széchenyi-kártyát és meghirdették az Új Széchenyi Tervet. Hangsúlyozta: a kormánytöbbség határozottan kiállt hazai vállalkozások mellett. Hozzátette: a megszűnő vállalkozások egy része azért szűnik meg, mert adócsalást folytatott, így ezekért "nem kár".

Vágó Gábor viszontválaszában elmondta: bár a kormány valóban megszüntetett tucatnyi kisadót, de helyette kéttucatnyit vezetett be. Szerinte a vállalkozások között nagyon rossz a hangulat a folyamatosan változó gazdasági környezet miatt és továbbra is csak bejelentések és tervek vannak érdemi adminisztrációcsökkentés helyett.

Orbán Viktor viszontválaszában egyetértett azzal, hogy túl sok még a bürokrácia, ezért újabb és újabb csomagok kellenek, valamint azzal is, hogy a kormány nem vezette végig az összes eddigi bejelentett intézkedést sem, ezért "a végrehajtás területén is van még tennivaló". Hozzátette: igyekszik megszüntetni ezt a gyakorlatot a következő időszakban.

Nagyobb védelem az életnek

Az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel - mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben egy ellenzéki képviselő azonnali kérdésére válaszolva, amelyben a Cozma-ügyben hozott bírói ítéletről is szó volt.

Mirkóczki Ádám, jobbikos képviselő azt vetette fel: milyen üzenete van annak, amikor egy világklasszis sportoló, Marian Cozma gyilkosainak ítéletét másodfokon egy bíró életfogytiglan helyett 18 esztendőre, húsz év helyett 8 évre mérsékli? Ezen felháborodott a szakma, a sportvilág és minden jóérzésű ember - mondta, hozzátéve: egyedül a gyilkosok elégedettek. Ebben benne van minden, ami ma probléma - fogalmazott.

A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: legszívesebben azt mondaná négyszemközt, hogy egyetért azzal a véleménnyel, amit elmondott a képviselő. Ezt azonban nem teheti meg a nagy nyilvánosság előtt. Ha Magyarország miniszterelnöke bármely egyedi bírósági döntést kritika alá von, akkor nem jár el helyesen, mert az a képzet alakul ki, mintha az igazságszolgáltatásra nyomást akarna gyakorolni a kabinet - fejtette ki. Ez nem áll szándékukban - folytatta, hozzátéve: nem azért, mert elégedettek azokkal az ítéletekkel, amelyek születnek.

A kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel. Mint mondta, reméli, hogy a készülő Büntető-törvénykönyv kapcsán a képviselő támogatja majd a kormányzati előterjesztéseket.

Mirkóczki Ádám felszólalása elején kitért arra, hogy azokon a településeken, ahol korábban reménytelen volt a közbiztonság helyzete, továbbra is az, sőt ahol eddig nem volt, kifejezetten reménytelennek tűnik. Felidézte az elmúlt időszak tragikus gyilkosságait, majd azt mondta: két évvel ezelőtt egy ország bízott abban, hogy a rendrakás szlogen nem csak kommunikációs trükk, hanem valóban komolyan gondolja a kormány. Mára azonban teljesen más a helyzet - vélekedett, hozzátéve: a felavatott rendőrök, egységek a biztonságot nem javították. Ön szerint mennyit ér az emberélet 2012-ben Magyarországon? - tette fel a kérdést.

A kormányfő azt kérte, ne hallgassanak az ellenzékre, a helyzet egyáltalán nem reménytelen. "A helyzet kétségkívül nehéz, de sosem reménytelen, és nem fogunk belenyugodni, hogy Magyarországon a helyzet reménytelen legyen" - fogalmazott a miniszterelnök.

Felidézte a kormányzat eddigi döntéseit, és azt mondta, véget vetettek annak a korábbi, tarthatatlan gyakorlatnak, hogy mentegették a bűnözőket szociális, etnikai alapon. A bűncselekmény, az bűncselekmény - summázta. Orbán Viktor kiemelte: hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendfenntartás állami feladat, az egyenruhával nem lehet visszaélni, az egyenruhás bűnözést nem fogadják el Magyarországon.

Szólt még arról, hogy jelentősen szigorították a Btk-t, és az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására bevezették a háromcsapás törvényt, a rendőrök számára 3.285-el növelték, így 37.370 rendőr dolgozik. Mindezzel még nem elégedettek, minden településen kellene lenni körzeti megbízottnak, ezt célul tűzték ki. Ott ahol a helyzet nehéz, megerősített egységeknek kell működniük a nagyvárosokban - szögezte le.

A képviselő által említett gyilkosságokról azt mondta: az elkövetőket a rendőrség órákon belül elfogta.

"Évente több mint ezermilliárdot jelent az EU-tagság az országnak"

Az európai uniós tagság évente több mint ezermilliárd forintot jelent Magyarországnak - mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a Jobbik képviselőinek arra a kérdésére, hogy van-e élet az Európai Unión kívül.

"Több érv szólt a belépés mellett, mint ellene" - jelentette ki Orbán Viktor a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és Novák Előd azonnali kérdésére adott válaszában.

A kormányfő szerint ha nem lennénk tagja az Európai Uniónak, nem Magyarországon adna munkát több tíz- sőt százezer családnak az Audi, a Mercedes, az Opel, a Bosch vagy éppen a Knorr-Bremse.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×