INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kellenek-e "őrző-védő emberek" az iskolákba?

Infostart / InfoRádió
Várhatóan ebben a hónapban kerülhet az Országgyűlés elé a Belügyminisztérium iskolaőrségről szóló javaslata. Az alapvető jogok biztosa nem ért egyet azzal a tervezett törvénymódosítással, amely megelőző intézkedések helyett akár testi kényszer alkalmazására is jogosult iskolaőrökkel akadályozná meg az iskolakerülést.

Az iskolaőrség létrehozásának célja az iskolák belső rendjének fenntartása - nyilatkozta nemrég a Belügyminisztérium szóvivője. Nagy Linda kiemelte: meglenne a szabályozása annak, hogyan működik a belső rendfenntartás az iskolában, és természetesen joga lenne arra is, hogy aki igazolás nélkül akar elmenni tanítási időben, azt feltartsa, és ha bármiféle verekedés van az iskolán belül, akkor közbeavatkozzon.

A tárca tervei szerint szakképzett iskolaőröket alkalmaznának - tette hozzá Nagy Linda.

Az iskolaőrök alkalmazásáról az iskolák fenntartói dönthetnének.

Az iskolaőrök alkalmazását is tartalmazó törvénymódosítási javaslat átdolgozását kéri az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté emlékeztet arra: az előterjesztés a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett foglalkozástól engedély nélkül távolmaradó, vagy onnan engedély nélkül eltávozó tanköteles tanulóval szembeni intézkedéseket tenne lehetővé a rendőrség számára. Az ombudsman szerint a rendőrök nem tudják megítélni, hogy a gyermekek mikor vannak jogszerűen távol az iskolától. Szabó Máté arra figyelmeztet, hogy a köznevelési törvényben nem tisztázott az arányos mértékű testi kényszer fogalma, az előterjesztés pedig nem tartalmazza az iskolaőr képesítési előírásait.

A tervezetet az MSZP és az LMP is kritizálta. A szocialisták szerint az iskola világában semmilyen erőszakszervezetnek nincs helye, az LMP pedig iskolaőrök helyett pedagógiai asszisztenseket alkalmazna az iskolákban.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné úgy látta, hogy nem szerencsés a tankötelezettséghez kapcsolódó kérdéseket rendészeti ügyként kezelni, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért nevű szervezet vezetője, Simonné Toldi Ágnes pedig szintén nem tartotta helyesnek a kezdeményezést. Mint mondta, félelemkeltő, hogy kigyúrt emberek kerülnek az iskolában, valamint nem "őrző-védő embereknek lenne a kötelessége a házirend betartatása, hanem a tantestületnek, az iskola vezetésének".

A belügyminisztérium jelenleg a tervezethez érkezett véleményeket dolgozza föl, a javaslat információink szerint ebben a hónapban kerülhet az Országgyűlés elé.


A címlapról ajánljuk