eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Navracsics: Nem változtatunk az alaptörvényen

Nem akar változtatni a kormány az alaptörvényen a bírók nyugdíjkorhatára miatt - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes a Magyar Rádió reggeli műsorában. Kiderült az is, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szerint a szlovák állampolgársági szabályozás belügy.

A kormány álláspontja szerint a bírók nyugdíjazása az általános nyugdíjreform része - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Rádió reggeli műsorában. Az új alaptörvény szerint a bíráknak az eddigi hetven év helyett az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor kell nyugdíjba menniük. Ez az egyik ügy, ami miatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság véleménye most az, hogy felmerül a diszkrimináció gyanúja. Mi azzal érvelünk, hogy a nyugdíjreformról van szó, másrészt az általános nyugdíjkorhatár éppen attól általános, hogy nem diszkriminatív, vagyis lehetőség szerint mindenkire vonatkozik - érvelt a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor azt mondta, az alaptörvényen nem akarnak változtatni. Mint fogalmazott, nem lesz szó engedményről, de az lehet, hogy közös megoldást találnak az Európai Unióval.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, felvették a kapcsolatot a médiaügyekért felelős biztos kabinetjével, mert szeretnék tudni, hogy a korábban küldött levél a kormányra nézve mit tartalmaz.

Navracsics Tibor elmondta, a levél első fele rögzíti, hogy a biztos és az Európai Bizottság elkötelezett a sajtó és véleményszabadság mellett - ebben nincs vita közöttük. A második rész a Klub rádió pályáztatására vonatkozik, ez viszont nem a kormányra tartozik.

Navracsics Tibor beszélt arról is, a szlovák állampolgársági szabályokra vonatkozó levelére azt a választ kapta, hogy ez nemzeti kompetencia. Navracsics Tibor még decemberben fordult emiatt az Európai Bizottság igazságügyi biztosához. Akkor azt írta, a szlovák állampolgársági törvény sérti az EU alapjogi chartáját, az abban megfogalmazott szabad identitásválasztás jogát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×