eur:
391.19
usd:
365.43
bux:
68030.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Amerikai nagykövet: "Nagy a csalódottság az aggályok figyelmen kívül hagyása miatt"

A magyar kormány érdemben még nem reagált az Egyesült Államok aggályaira. Mivel az ajtó folyamatosan nyitva állt, ez növeli a csalódottságot - nyilatkozta az MR1 Kossuth Rádiónak Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Még nem érkezett válasz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter karácsony előtt küldött levelére - mondta a Kossuth Rádiónak Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti nagykövet, aki közölte: bizakodó, mert úgy tudják, lesz válasz.

A nagykövet kifejtette: folyamatosan egyeztettek a kormánnyal, ami miatt még nagyobb a csalódottság az aggályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Mint elmondta, hónapokon keresztül beszéltek arról, ami Magyarországon történik, és a lényeges reformokról.

"Megosztottunk velük néhány világos aggályunkat a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatban. Az ajtók nyitva álltak, és reméltük, hogy az aggályainkat komolyan veszik. Ezért nagy a csalódás a részünkről, mert szinte egyetlen aggályunkat sem fontolták meg".

Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt is elmondta: tiszteletben tartják az ország függetlenségét, de a kritikákat ezután is meg fogják fogalmazni, "baráti módon".

Mindig is hangsúlyoztam, hogy mennyire tiszteletben tartom ennek az országnak a demokratikusan megválasztott kormányát, amely szabad és fair választásokon jutott hatalomra. De ha az itt folyó reformok részleteiről beszélünk, akkor nagyon komolyan hisszük, hogy súlyosan érinti a magyar demokráciát. Ezt ezentúl is megfogalmazzuk majd - fűzte hozzá.

Kifejtette: az Egyesült Államok és az Európai Unió által megfogalmazott kritikák között van átfedés.
Ilyennek számít a nemzeti bank helyzete, amely egyébként szerepel Brüsszel aggályai között is. Ilyennek látja az igazságügyi reformot és a médiatörvényt is. Az egyházügyi törvény elfogadott formájában sem vette figyelembe a kormány a nemzetközi aggályokat - mondta.

Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalásairól annyit mondott: az a két félre tartozik. "Bátorítjuk és támogatjuk az informális tárgyalások folytatását. Reméljük, lesz előrelépés."

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak számos előnye van. A régóta itt működő amerikai cégek maradni akarnak, de a kiszámíthatóság nélkül nehézzé válik, hogy idevonzzák a befektetőket

Az interjú végén Eleni Tsakopoulos Kounalakis elmondta: teljesen átalakult az itt töltött két év alatt az, ahogyan Magyarországra tekint, pusztán azért, mert sokkal jobban megismerte és megérti az országot. Közölte továbbá azt is, hogy az amerikai elnökválasztás a munkáját nem nagyon érinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×