eur:
388.9
usd:
361.35
bux:
68549.77
2024. május 7. kedd Gizella

Kumin: Nehezen tudta kezelni a kormány az euróválságot

A megújulás és az újratervezés kettőssége jellemezte 2011-et - mondta az InfoRádiónak Kumin Ferenc politológus, a Századvég Alapítvány vezető elemzője a kormány teljesítményét értékelve.

A nagy lépéseket többnyire időben tudta teljesíteni a kormány, így leltári szempontból sikeresnek mondható 2011 - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány vezető elemzője, aki azonban hozzátette: az eurózóna válságának súlyosabbá válása olyan helyzetet teremtett, amelyet nehéz volt kezelni.

A válságra adott válaszok gyorsasága, megfelelősége, a következetesség hiánya és az egymásból nem következő megoldások kritikára adhatnak okot - jegyezte meg Kumin Ferenc.

Majd a gyakorlatban kiderül

A médiatörvény módosításakor csak a gyakorlatban bizonyosodott be, mit is jelentenek valójában a változások. Ugyanígy lehet tekinteni az igazságszolgáltatás átalakítására is: akiket érintenek ezek az átalakítások, valamint a szakmabeliek nagyon kritikusak, de hogy összességében a jogállamiságra milyen hatással lesz a bírói szervezet átalakítása, inkább a gyakorlatban derül majd ki - véli az elemző, aki nem látja, hogy a rendszerben kódolva lennének azok a visszalépések, amelyeket a kritikusok emlegetnek.

Demokráciakritika az új választójogi törvény kapcsán is felmerült a kormánnyal szemben. Kumin Ferenc azonban nem látja azokat az okokat, amelyek megakadályoznák azt, hogy egy megváltozó választójogi preferencia érvényesülni tudjon.

Az arányok változtak meg: akik győznek, jobban fognak győzni, vagyis a többségi irányba mozdult el a rendszer, de ez nem azt jelenti az elemző szerint, hogy a demokrácia hátrányba kerül. Vannak olyan demokráciák, ahol sokkal inkább aránytalanabb a választórendszer.

A Medián felmérése szerint 2010-ben még 54 százalékos volt a kormány népszerűsége, 2011 decemberében azonban már csak 34 százalékos. Arra a kérdésre, ha sikeres a kormány, akkor ez miért nem mutatkozik meg a közvélemény-kutatási adatokban, a Századvég Alapítvány vezető elemzője azt mondta: a válaszadók többsége a kormány sikerességét saját életük és háztartásuk sikeressége által ítéli meg, Természetes folyamat az, hogy ha a háztartások nehézségekkel küzdenek, akkor azt a kormány számlájára írják.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A 2025-ben induló és a GIRO Zrt. által üzemeltetendő KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók - áll a Magyar Telekom közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×