INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Nem szűnik meg a beteg gyerek után járó fizetés nélküli szabadság - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Cáfolta a szaktárca, hogy megszűnik a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság. A befektetői bizalom megnyerését nevezte a gazdaságpolitika sikerének a jegybank elnöke. Az oktatást, az egészségügyet, és a munkavállalókat érintő kormányintézkedései miatt demonstrál szombaton több szakszervezeti tömörülés.

Cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium azokat a sajtóhíreket, hogy megszűnik a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság. A tárca közleménye szerint ezt továbbra is igénybe lehet venni a gyermek 10 éves koráig, és ugyaneddig jár a gyermekgondozási segély is. Az új munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat szerint a munkavállaló a gyermek 10 éves kora után, annak 12 éves koráig már nem fizetés nélküli szabadságra, hanem táppénzre lesz jogosult, ha beteg gyermeke ápolása miatt keresőképtelen. A táppénz mellett felmondási védelem is megilleti a munkavállalót.

A befektetői bizalom megnyerését nevezte a gazdaságpolitika sikerének a jegybank elnöke a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján. Simor András előadásában egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ továbbra is az egyik legkockázatosabb országként tartja számon Magyarországot. Simor András szerint ebben a devizaadósság problémáján túl fontos tényező a befektetői bizalom hiánya. Ugyanezen a tanácskozáson a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a többi között arról beszélt, hogy szerinte hibázott az, aki nem látta, hogy mi lesz a hatása a bankszektorra kivetett adónak és a devizaadósság-rendezésnek.

A kulturális politika meghatározó pillanatának nevezte köszöntőjében a kormányfő, hogy köztestületként újjáalakult a Magyar Művészeti Akadémia. Orbán Viktor az testület elhunyt tagjaira emlékező tárlat megnyitóján, az Iparművészeti Múzeumban hangsúlyozta: Magyarországon ez az első állandó akadémia a művészetek számára. Hozzátette: a testület hamarosan birtokba veheti új székházát, a Pesti Vigadó épületét.

A kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedései miatt demonstrál szombaton Budapesten a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szervezet elnöke nemzeti közszolgálati mentőakciónak nevezte a megmozdulást, amelyre szerinte azért van szükség, mert ami történik, az nemcsak a közszolgálatban dolgozókat, hanem az állampolgárokat is hátrányosan érinti. A demonstrációhoz négy másik szakszervezeti tömörülés is csatlakozik.

Magyarország nem rendeli haza teheráni nagykövetét, de megkülönböztetett figyelemmel kíséri a fejleményeket - mondta a magyar külügyminiszter Brüsszelben. Martonyi János az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után újságíróknak elmondta: a teheráni brit nagykövetség elleni támadás miatt több ország már hazarendelte konzultációra teheráni nagykövetét. Mint mondta: ez nagy létszámú nagykövetségek esetében nem probléma, de a kis létszámú magyar képviselet működését lényegesen befolyásolná.

Domján László vezérőrnagy, a Katonai Biztonsági Hivatal volt főigazgatója váltja Kovács József altábornagyot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának élén. Az eddigi vezetőt Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatójának. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Székesfehérváron tartott átadás-átvételi ünnepségen az elmúlt másfél évről szólva elmondta, ésszerűsítés, átalakítás zajlik a honvédségnél úgy, hogy az ország katonai képességei ne csökkenjenek.

Sikeresnek ítélte a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolását a Vas Megyei Védelmi Bizottság. Baán Mihály, a megyei védelmi titkárság vezetője közölte: a Marcal folyóból 93 ezer köbméternyi szennyeződést távolítottak el, ennek kétharmadát már visszaszállították a Mal Zrt. ajkai telephelyére.

Országos karácsonyi ellenőrzéssorozatot tart a rendőrség, az adóhatóság, a fogyasztóvédelem és a polgárőrség. A közutakat, a vásárhelyeket és a köztereket érintő akció január közepéig tart. Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója elmondta: elsősorban a bevásárlóközpontok, a vásárok, a piacok és a közterek területén lehet számítani kiemelt rendőri jelenlétre.

Több mint egymilliárd forint volt abban a pénzszállító autóban, amelyet szerda este üresen találtak meg a rendőrök egy budai garázsban. A pénzt, mintegy 1 milliárd 200 millió forintot a gyanú szerint a sofőr vitte el, ez az eddigi legnagyobb magyarországi zsákmány. A férfi szerda délután lopta el a kocsit, amikor társa bement egy bankfiókba. A sofőr ellen országos elfogatóparancsot adtak ki.

A címlapról ajánljuk