eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Brutális leépítés a nemzeti közgyűjteményeknél?

Azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a hozzá tartozó közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a lépés ellen nyílt levélben tiltakozott.

Az MTI megkereste a NEFMI sajtóosztályát, de egyelőre nem kapott választ arra, hogy a tárca milyen elvek szerint döntött a megszorításokról.

Az MTI birtokába eljuttatott dokumentum szerint az intézmények teljes bérköltségüknek húsz százalékát veszítik el. A KKDSZ szerint a dokumentum "egyen levél", minden intézmény vezetője ugyanazt a szöveget kapta kézhez.

A Réthelyi Miklós által aláírt levélben a többi között az áll, hogy a 2012-es költségvetési törvényjavaslat alapján a tárca azzal számol, hogy a NEFMI háttérintézményeinek létszám-előirányzatai 2012-ben csökkennek, valamint felszólítja az adott intézmény vezetőjét, hogy még az idén kezdje meg a létszámcsökkentést.

A KKDSZ elnöke, Földiák András az MTI-nek elmondta, hogy a hozzájuk eljuttatott adatok alapján úgy kalkulálnak, hogy a húsz százalékos elvonás az Országos Széchényi Könyvtár esetében mintegy száz, a Magyar Nemzeti Múzeum esetében csaknem 70, a Magyar Nemzeti Galériánál 45 dolgozó elbocsátásával jár, de munkatársai húsz százalékától lesz kénytelen megválni a Petőfi Irodalmi Múzeum is. A szakszervezet úgy tudja, a minisztérium az elbocsátásokhoz szükséges végkielégítések összegét sem bocsátja az intézmények rendelkezésére.

A szakszervezet nyílt levélben tiltakozik Réthelyi Miklós "jogilag is megkérdőjelezhető" intézkedése miatt és "súlyos hibának" tartják a kulturális megszorítást. Az MTI-hez eljuttatott levélben a többi között rámutatnak: az intézkedés révén "nemcsak a nemzeti örökség szellemi birtokba vételének a lehetőségei romlanak, de még a nemzeti kincsek puszta fizikai megőrzése is bizonytalanná válik".

A KKDSZ szerint az elbocsátásokkal járó "csekély megtakarítás" nem áll arányban a nemzeti örökség védelmében bekövetkező károkkal. "Követeljük, hogy a jelenlegi válság ideje alatt a szakmailag át nem gondolt kulturális beruházások helyett a kormány először a már meglévő intézmények megfelelő színvonalú alapműködését biztosítsa" - áll a levélben.

A NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkársága szerint azonban a létszámcsökkentés nincs hatással a közgyűjtemények és művelődési intézetek működésének színvonalára.

A kedd délután kiadott közlemény - elismerve, hogy a tárca háttérintézményeinek létszám-előirányzatai 2012-ben csökkennek - hangsúlyozza: a létszámleépítésre részben a párhuzamosságok megszüntetése, részben a hatékonyság növelése érdekében van szükség.

Mint az államtitkárság emlékeztet, a kormány jelentős kulturális intézményi hálózatot működtet, ezen keresztül biztosítja a kulturális szolgáltatások elérését. "Továbbra is ez a cél, hiszen a lépés nem lesz hatással a közgyűjtemények és művelődési intézetek működésének színvonalára" - áll a kormányzati portálon is közzétett kommünikében.

"A túlzott méretű állami bürokrácia örökölt adottság. Hatékonyabbá tételére, pazarló gazdálkodásának megszüntetésére a rendszerváltás utáni kormányok nem, vagy csak alig törekedtek. A rendszerszintű átalakításra csak a jelenlegi kormánynak van meg a megfelelő elképzelése és kellő ereje" - fogalmaz a kulturális államtitkárság közleménye, mely szerint Magyarországon a 21. század kihívásainak megfelelő intézményrendszerre van szükség, és a most megtett lépések ezt készítik elő.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×