eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál

Értékalapú a magyar-amerikai szövetség - a nap hírei

Értékalapúnak nevezte a Magyarország és az Egyesült Államok között, a kommunizmus összeomlása óta létrejött szövetséget a kormányfő. Orbán Viktor, miután Budapesten tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, hangsúlyozta: Magyarország szeretné fenntartani az eddig sikeresnek bizonyult együttműködést.

Az amerikai diplomácia irányítója arról beszélt, hogy a gazdasági kapcsolatok mellett bővíteni kell a demokrácia megerősítésére és az emberi jogok védelmére tett erőfeszítéseket is. Az amerikai külügyminiszter elismerően szólt a magyar uniós elnökség munkájáról is.

Átadja az EU-elnökséget a kormányfő


Varsóba látogat pénteken a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor munkaebéden vesz részt a lengyel kormányfővel, és átadja Donald Tusknak az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztét.

Tíz törvényjavaslat a jövő héten az Országgyűlés előtt


A jövő héten egynapos ülést tart az Országgyűlés; a képviselők hétfőn összesen tíz törvényjavaslat, illetve jogszabály-módosítás elfogadásáról dönthetnek. Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után elmondta: a tervek szerint hétfőn, a napirend előtti felszólalások után megválasztják az Alkotmánybíróság elnökét. Altorjai Anita hozzátette: a törvényhozás július 11-én, szintén egynapos üléssel fejezi be nyári rendkívüli ülésszakát, majd szeptember 12-én tartja az őszi ülésszak első ülését.

Õsszel dönthetnek az egyszerűbb államról


Õsszel dönthet a kormány az egyszerű államról, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséről szóló program második csomagjának intézkedéseiről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán az InfoRádióban azt mondta: a program eredményeként jövőre 500 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások ilyen terhei.

1200 önkormányzat kapott segítséget


Mintegy 1200 önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzat között osztott szét 11,6 milliárd forintot az erre a célra fenntartott keretből a kormány - közölte a Belügyminisztérium államtitkára. Tállai András tájékoztatása szerint a 31 milliárdos támogatási keret elsődleges célja a 60 napon túli közüzemi díjtartozások, az önkormányzatok intézményi ellátottainak élelmezésével összefüggő adósságok, továbbá a közoktatási intézmények fenntartásánál előállt forráshiány rendezése.

Dicséri Magyarországot a JP Morgan

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint Magyarország fizetési mérleghelyzete a legjobb a közép-európai térségben. A JP Morgan és a Morgan Stanley bankcsoport szakértői az első negyedévi mérlegadatokat kommentálva úgy vélik: jövőre várhatóan tovább nő a hazai össztermékhez mért többlet. A Magyar Nemzeti Bank közölte: a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első negyedévben 802 millió euró lett a folyó fizetési mérleg többlete

Pénteken kezdi meg tevékenységét a Pénzügyi Békéltető Testület


Pénteken kezdi meg tevékenységét a Pénzügyi Békéltető Testület, amely a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti szerződések megkötésével és teljesítésével összefüggő jogviták rendezésében vesz részt. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közleményében emlékeztet arra: a Pénzügyi Békéltető Testülethez akkor fordulhat a fogyasztó, ha a pénzügyi szolgáltatónál már megkísérelte a vitás ügy rendezését.

Csökken a diákhitel kamata


Péntektől fél százalékponttal csökken a diákhitel kamata, amely így minden eddiginél alacsonyabb szintre, nyolc százalékra mérséklődik. A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a kamat legalább december 31-ig lesz érvényben. A diákhitel felvehető összegei nem változnak.

Nem tetszik az MSZP-nek a Semmelweis-terv

Kártékonynak tartja a szerdán életbe lépett Semmelweis-tervet az MSZP; az ellenzéki párt szerint a program a 12 fővárosi kórház kétharmadának bezárásához vezethet. Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője arra szólította fel a főpolgármestert: nyilatkozzon arról, tudomása szerint melyek lesznek a bezárandó intézmények.

Az ügyészség kezdeményezte Galambos Lajos előzetesbe helyezését

Kezdeményezte Galambos Lajos egykori nemzetbiztonsági hivatali főigazgató előzetes letartóztatását a Budapesti Katonai Ügyészség. A Magyar Nemzet információi szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Athénben megszavazták a megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt

Görögországban megszavazta a parlament a 28,4 milliárd eurós megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt. A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Tényleg zuhan egyes élelmiszerek ára: mutatjuk a rekordereket

Tényleg zuhan egyes élelmiszerek ára: mutatjuk a rekordereket

Májusban újra gyorsulni kezdett az infláció, nagyrészt a szolgáltatások átárazódása miatt, ugyanis sok cég az év elején érvényesíti áraiban a rendkívül magas, 2023-as fogyasztói árindexet. Az élelmiszerek ára mindeközben mérsékelten emelkedik, amelyben szerepe van annak is, hogy sok alapvető termék ára csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ide tartoznak részben azok, a korábban árstopos termékek is, amelyeket továbbra sem lehetett a beszerzési árnál drágábban adni májusban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 16:03
×
×
×
×