eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Mintha háttérbe szorulna a minőség a felsőoktatásban"

Ha minőségközpontú lenne az elképzelés és a fejlesztés, nem jutna senki eszébe a Corvinus Egyetem megszüntetése - mondta az intézmény rektora az InfoRádiónak arra a hírre reagálva, hogy a kormány egyik, az Origo.hu által kiszivárogtatott koncepciója szerint tizenkét egyetem maradna Magyarországon a mostani huszonkilenc helyett.

Annyit tud a hírekről Mészáros Tamás, hogy készül a felsőoktatási törvény. Amely az utóbbi időben olyan sokszor változott - fűzte hozzá a Corvinus Egyetem rektora -, hogy szerinte érdemes várni egy olyan jogszabályra, amelyről véleményt lehet mondani.

A rektor hozzátette: el sem tudja képzelni, hogy megszűnhet a Corvinus Egyetem, és, miként ígérte, mindent megtesznek majd, hogy megmaradhasson az intézmény.

Mészáros Tamás elmondta, hogy már hallott a felsőoktatás költségcsökkentéséről, és úgy érzi, mintha háttérbe szorulna a minőség. Ha ugyanis minőségközpontú lenne a fejlesztés, akkor nem hinné, hogy bárkinek is eszébe jutna egy ilyen egyetem megszüntetése.

A hírek szerint néhány kar a Budapesti Műszaki Egyetembe, mások pedig az ELTE-be olvadnának be. Habár még nem beszélt velük erről, a Corvinus rektora úgy tudja, nem szívesen bővítenék intézményüket más egyetemek vezetői.

Hiszen a mostani körülmények között, amikor befagyasztások, költségvetési megvonások vannak, amúgy is nehéz igazgatni, illetve jelentősebb projektpénzekhez jutni - tette hozzá Mészáros Tamás.

A tervezett koncepció indoklása szerint túl sok a felsőoktatási intézmény hazánkban. A Corvinus vezetője erre válaszul fölidézte: egy nemrég elkészült tanulmány kimutatta, átlagosan hány diák tanul Magyarországon az állam által támogatott felsőbb iskolákban, és kiderült, hogy más európai államokkal összehasonlítva nem vagyunk "rossz passzban".

A magyar viszonyokkal elsősorban az a gond, hogy nagyon sok a nem állami egyetem. Ennek ellenére nem a sok-kevés kérdését vetné föl Mészáros Tamás, hanem a minőségét, és azt, hogy az intézményekből tényleg minőségi diplomások kerülnek ki, illetve el tudnak-e helyezkedni.

Arról, hogy a jelenlegi 53 ezerről 2014-re 30 ezerre csökkenne a keretszám, és változna a képzések szerkezete is, Mészáros Tamás úgy vélekedett: ez ellentmond annak az uniós vállalásunknak, hogy 2020-ra a diplomások aránya harminc százalékra emelkedik hazánkban.

Azon lehet, vitatkozni, hogy ehhez valóban kell-e 53 ezer támogatott hallgató, de az már nem biztos, hogy ennek a fele elegendő a cél eléréséhez - folytatta a rektor. Szerinte a döntéshozók valószínűleg úgy gondolják, hogy hiányzók helyettesíthetők költségtérítéses létszámmal.

Nem lesz azonban fizetőképes kereslet, ami azt jelenti, hogy radikálisan csökken majd a kibocsátott diplomások száma - vélekedett Mészáros Tamás. A rektor attól tart, ez nem oldja meg azt a problémát, hogy tényleg a megfelelő helyekre menjenek a hallgatók, például a műszaki-, az informatika- vagy az orvosképzésbe.

A Corvinus Egyetem vezetője tehát nem tartja perspektívának a mostani elképzeléseket. Szerinte, hacsak nem lehet valamilyen ösztönzési formát bevezetni a költségtérítéssel együtt, akkor jelentősen kevesebb lesz a diplomás. És nem lehet tudni, hogy valóban ez-e a cél - jegyezte meg.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×