INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mosonyi György: Atomerőművek nélkül a világ energiaszükségletei nem fedezhetők

Infostart / InfoRádió
Technológiai forradalom nélkül lehetetlen teljesen megújuló energiaforrásokkal helyettesíteni a fosszilis alapanyagokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Mol vezérigazgatója. Mosonyi György beszélt arról is, hogy milyen következménye lesz annak, ha elhúzódik az észak-afrikai válság.

Atomenergia használata nélkül a világ energiaigénye nem fedezhető - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Mol vezérigazgatója, hozzátéve: az atomerőművek fejlesztésének visszafogásával a világ fejlődését vetik vissza. Az atomerőművek nem pótolhatók megújuló energiákkal, és bár fosszilis energiaforrásokkal igen, az a klímaváltozás elleni harccal menne szembe.

Ha a fukusimai atomkatasztrófa következtében jelentős számban leállítják az atomerőműveket, akkor azzal jelentősen felértékelődik a gáz és a kőolaj használata - hangsúlyozta Mosonyi György, aki azonban kiemelte, hogy ebben a kérdésben a közel-keleti, és az észak-afrikai válság, valamint a globális energiaigény-növekedés is meghatározó.

Úgy látja, ha Észak-Afrikában elhúzódik a válság, akkor a világ növekvő szénhidrogén-igényét nem lehet majd kielégíteni. Felhívta arra a figyelmet, hogy a jelenlegi krízis  nélkül is léteznek olyan előrejelzések, miszerint a ma ismert készletek és technológiák révén kitermelhető szén-hidrogének mennyisége nem tudja követni a globálisan növekvő igényeket, és 2050-re hiány alakul ki a fosszilis energiahordozók piacán. Ez  a probléma csak akkor oldható meg, ha nagy technológiai változás következik be a kitermelésben - fűzte hozzá a Mol vezérigazgatója.

Úgy véli, egyelőre nem találták meg azt a megújuló energiaforrást, amely ki tudná váltani a fossziliseket. A sok különböző megoldás együttese adhat egy alternatívát középtávon, de a mai technológiai megoldásokkal lehetetlen a teljes kiváltás. Kell, hogy jöjjön egy technológiai újítás, amely forradalmi változást hoz a következő harminc-negyven évben - szögezte le Mosonyi György.

Hozzátette: a következő három-öt év lépése azoknak a második generációs bioüzemanyagoknak a bevezetése és elterjedése lesz, amelyeket nem élelmiszer-alapanyagokból, hanem hulladékból állítanak elő.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk