INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egyházi vezetők ünnepi miséi, istentiszteletei húsvétkor

InfoRádió / MTI
Húsvét ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi misét, istentiszteletet.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nagycsütörtökön főpapi szentmise keretében megáldja a szent olajat a budapesti Szent István-bazilikában. A szertartás alkalmával újítja meg a főegyházmegye papsága papi ígéreteit. Ugyancsak csütörtökön a főpásztor szertartás keretében az utolsó vacsorára emlékezik az esztergomi bazilikában - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala.

Mint írták, a bíboros nagypénteken Esztergomban hirdet igét. Nagyszombaton a budapesti Szent István-bazilikában ő vezeti húsvét vigíliájának szertartását. Ugyanebből az alkalomból az esztergomi bazilikában Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek celebrál szentmisét. Húsvétvasárnap Esztergomban mutat be ünnepi szentmisét Erdő Péter.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök húsvétvasárnap úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét a debreceni Nagytemplomban - tájékoztatta az MTI-t a Nagytemplom lelkészi hivatala.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közölte: húsvétvasárnap a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet, húsvéthétfőn pedig Sárszentlőrincen hirdet igét.

A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény felekezetek. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a benne hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

A címlapról ajánljuk