eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

EU-elnökség: befutott az első magyar siker!

Valósággal elvarázsolta az EU-elnökség kiemelt tanácskozásainak helyet adó gödöllői királyi kastély az előzetes "vizitre" érkezett magas rangú vendégeket - derült ki az épület pénteki bejárásán, illetve a későbbi kötetlen beszélgetéseken.

Mint azt Gönczi Tibor, a kastélyt működtető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója az MTI munkatársának a helyszínen elmondta: az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagykövetei elismeréssel szóltak a barokk épületegyüttes adottságairól ugyanúgy, mint a színpompás Herendi-kiállításról, illetve a "rohamtempóban" újjáépített lovardáról.

Martonyi János külügyminisztert, a nagyköveteket, Gödöllő város vezetőit, illetve a sajtó képviselőit a december elején kinevezett új igazgató az immár külföldön is méltán híres, Sissi-pihenőhelyként is emlegetett kastély frissen felújított termein vezette végig. Noha a szoros program miatt sietni kellett, a Herendi-kiállítást magába foglaló helyiségekben többen "lemaradtak".

A királyi étkészletek, a csipkés kiképzésű vázák, dísztálak és lámpák lenyűgözték a vendégeket, akik a Gizella-szárny emeletén található úgynevezett "kék tapétás termeken" azért siettek át, mert a bútorzat nélküli helyiségek csak később nyerik el igazi funkciójukat. A kastély igazgatójának elmondása szerint ebben az 5-6 teremben folytathatják le kétoldalú tárgyalásaikat az EU-tagországok küldöttei. A viszonylag kisméretű szobák intimitása várhatóan jól szolgálja majd a tárgyalások célját.

Gönczi Tibor elmondta azt is, hogy a Gizella-szárny földszintjén és félemeletén az uniós országok titkárságai, valamint irodák kapnak helyet, de - mint ismeretes - a legfrekventáltabb kastélyrész a plenáris ülések színtere, az egykori lovarda lesz. A mindössze 4 hónap alatt átépített lovardában (Sissi kedvenc tartózkodási helyén) a pénteki látogatás idején még a nyílászárókat mázolták és egyéb apró szakipari munkákat végeztek, de az igazgató megnyugtatott mindenkit: december közepén átadják a 638 négyzetméteres, egylégterű termet.

Az MTI tudósítójának helyszíni információi szerint az elkövetkező napokban felszerelik a korlátok tetejét, s helyükre kerülnek a függönyök is, hogy megkezdődhessen a bútorozás és a hírközlési eszközök telepítése. Úgy tudni, hogy a Külügyminisztérium által kiírt közbeszerzési pályázaton egy magyar cég nyerte el a lovardába kerülő bútorok gyártásának jogát. Információink szerint a próbaüzem előtt, még decemberben tűzszerészek vizsgálják át az egész épületet és a parkot.

A januárban kezdődő EU-elnökségi tanácskozások szüneteiben, illetve a röpke pihenőidőkben igény szerint kulturális programokkal szórakoztatja a vendégeket Gödöllő városa, valamint a kastély vezetése, de hogy pontosan milyen rendezvényekről van szó, azt még nem lehet tudni, hiszen az egyeztetések javában tartanak. Gönczi Tibor szerint elsősorban 15-20 perces kastélybeli attrakciókra, például koncertekre, rövidebb, a barokk színházban sorra kerülő kamaradarabokra számíthatnak az érdeklődők, de ha kérik, akár lovasbemutatóval vagy konflisozással is elő tudnak rukkolni.

A gödöllői királyi kastély a múltban is több alkalommal adott teret magas szintű találkozásoknak. A XX. század második felében hányatott sorsú épületegyüttes felújítása a 80-as, 90-es években kezdődött, de igazi lendületet csak a közelmúltban vett, amikor több mint 3000 négyzetméternyi műemléki területet rekonstruáltak, és a több mint 5 hektáros parkot is újjávarázsolták köszönhetően az EU 900 millió forintos támogatásának. A helyi önkormányzat 100 millió forinttal járult hozzá a nagyszabású munkálatokhoz.Kitűnőek a magyar EU-elnökségi előkészületek, de a váratlan helyzetek kezelése jelenti majd az igazi kihívást - mondták uniós nagykövetek az MTI-nek pénteken, amikor bejárták a felső szintű találkozók helyszínén, Gödöllőn a felújított Grassalkovich-kastélyt.

Jari Vilén finn nagykövet méltatta a megfelelő ütemben haladó magyar EU-elnökségi előkészületeket. Kiemelte, hogy Magyarország szakmailag kellően felkészült, erre biztosítékot jelentenek a jól képzett szakemberek.

Az Európai Unió szerinte egyik legmélyebb válságát éli át, részben a globális gazdasági krízis miatt. A magyar elnökség egyik legfontosabb feladata ezért a válságkezelés lesz, és nem az előzetes napirend, hanem az események fognak diktálni.

A tapasztalat szerinte az, hogy a kisebb tagállamok sikeresebben látják el az elnökséget, mert komolyabb erőfeszítéseket tesznek a siker érdekében. Kiemelte, a korábbi finn elnökségek egyik fő tanulsága, hogy mindig vannak meglepetések, amelyeken túl kell jutni. "Bármennyire fel lehet készülni, különböző forgatókönyveket lehet készíteni, mindig az események a meghatározóak" - mutatott rá. A következő félév legfontosabb kérdéseinek az európai gazdasági kormányzást, a közös energiapolitikát és a keleti partnerség programját nevezte.

Greg Dorey brit nagykövet úgy fogalmazott, az EU-elnökség közeledtével felgyorsulóban vannak a magyar előkészületek. Azt mondta, láthatóan nagy erőfeszítések történtek azért, hogy Gödöllői Királyi Kastély a miniszteri tanácskozások látványos helyszíne legyen.

Úgy értékelte, a magyar EU-elnökség szempontjából hasznos, hogy az országnak nagyon stabil, nagy parlamenti többséggel rendelkező kormánya van, "nehéz az EU-elnökséget betölteni, ha a hazai ügyek, esetleges viták elterelik a figyelmet".

Az EU-elnökség fő kihívása szerinte a közösség ügyeinek professzionális intézése, valamint a fontos kérdések megfelelő időzítésű napirendre vétele. Hangsúlyozta, Magyarországnak pártatlan közvetítőként kell ellátnia az irányító szerepet, az EU-elnökség nem a legmegfelelőbb időszak a nemzeti érdekek előtérbe helyezésére. A magyar elnökség programját úgy értékelte, Budapest megfelelő egyensúlyt talált az európai partnerek elvárásai és saját törekvései között.

Robert Milders holland nagykövet viszont arról beszélt, hogy Magyarország időnként túl szerény, nagyobb hangsúlyt is helyezhetett volna tervezett elnökségi napirendjén a magyar érdekekre.

A nagykövet - aki diplomataként már öt EU-elnökség szervezésében vett részt - azt mondta, Magyarország jó úton halad a sikeres elnökség felé. A sikerességet persze csak utólag lehet megállapítani annak fényében, hogy a kitűzött legfontosabb célokat mennyiben sikerül elérni.

Megítélése szerint a következő félév legnagyobb feladata az EU pénzügyi távlatainak kijelölése lesz, erről nagyon sok vita van. Ennek alakításában Magyarországnak döntő szava lesz, "várni fogjuk, milyen javaslatai lesznek".

Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet szerint Magyarország kitűnően felkészült az EU-elnökségre, kiemelte, hogy az előkészítés folyamán nagyon sok találkozót tartottak Budapesten és Brüsszelben, meghatározó magyar politikusok több külföldi látogatást tettek.

A magyar elnökség napirendjével kapcsolatban azt mondta, a témák egy része természetesen Brüsszelből származik, de Magyarország külön hangsúlyt helyez a keleti partnerség programjára és a Nyugat-Balkán európai integrációjának segítésére, "ez nagyon jó, előre fogja vinni Európát". Szerinte nincs túlzott hangsúly a magyar érdekeken, mivel "ezek az ügyek mindannyiunkat érintik". Ugyanakkor természetesnek mondta, hogy minden ország a saját régiójára fordít nagyobb figyelmet.

Az EU-elnökség legfőbb kihívásairól szólva azt mondta: ezek előre nem ismertek. Bármi olyan előfordulhat, amit nem látni előre és nagyon gyors reagálást igényel - magyarázta.

Mads Sandau-Jensen, Dánia nagykövete azt mondta, senki nem tart attól, hogy Magyarország nem lesz képes ellátni az EU-elnökségi feladatokat. Nagy előnynek nevezte, hogy Magyarországnak nagyon erős kormánya van, és úgy tűnik, a gazdaság megfelelő irányban halad. "Nem látok különösebb okot aggodalomra" - mondta.

A nagykövet szerint az egyik legnagyobb feladat az lesz Budapest számára, hogy az EU 27 tagállama között egyetértést alakítson ki, "ez nagyon kemény munka". Õ is kiemelte, hogy a váratlan kihívások elkerülhetetlenek.

John Deady ír nagykövet azt mondta, kiválóan felújították a Gödöllői Királyi Kastélyt, a konferenciákra oda érkező miniszterek igazán elégedettek lesznek a helyszínnel. Lehet, hogy kicsi a tanácskozóterem, de talán nem is a méret, hanem a szervezés lesz a döntő - tette hozzá.

Kifejezte, biztos benne, hogy minden magyar az EU-elnökség mögé fog állni a siker érdekében. Az EU-elnökség fő kihívásait szerinte sem lehet előre tudni, "mindig váratlanok". Szerinte az olajozott elnökség a legjobb elnökség, amikor senki nem beszél róla, mert minden rendben működik.

Õ is kiemelte, hogy a kisebb államokhoz fűződnek a legjobb elnökségek, mivel sokkal jobban összpontosítanak az ügyek rendezett intézésére, az elnökségi félév sikerességére, ahelyett, hogy saját érdekeik érvényesítésével foglalkoznának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×