eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Csak ezután jön a hideg java

A hétvégén többfelé várható havazás, valamint főleg vasárnap viharos erejű szél - mondta az InfoRádiónak Németh Lajos. A meteorológus a távolabbi kilátásokról úgy nyilatkozott, hogy mivel enyhülés nem várható, sőt, a hideg java csak ezután következik, számíthatunk fehér karácsonyra.

Az ország délnyugati, illetve északkeleti részén hózáporok alakulhatnak ki, a hőmérséklet a legenyhébb területeken sem emelkedik nulla fok fölé. Magyarország középső vidékein, így a fővárosban is erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél, amely estére mérséklődik kissé - mondta Németh Lajos a pénteki kilátásokról.

A hétvégéről a meteorológus úgy nyilatkozott, hogy a hőmérséklet jobbára fagypont alatt lesz, megmaradhat az előző délután leesett 3-6 centiméternyi hó akár a fővárosban is.

Vasárnap már néhány órás napsütés várható, csapadékkal leginkább az ország keleti, északkeleti részén kell számolni, és ismét erős lesz az északnyugati szél. A hőmérsékleti átlag a hétvégén, de a jövő hét elején is nulla Celsius-fok alatt marad.

Budapest belvárosában vasárnap a napsütés hatására olvadhat a hó, így ezen a napon érdemesebb a budai hegyekben kirándulni, persze megfelelően meleg öltözetben - javasolta Németh Lajos.

A meteorológus szerint egyébként is jóval melegebben kell felöltözni ezen a hétvégén, mint amit a hőmérséklet alapján indokoltnak tarthatnánk. Jóllehet a főváros belső kerületeiben akár plusz 3-4 Celsius-fok is lehet, az óránként 50-55 kilométeres szél 5-8 fokkal rontja a hőérzetet - tette hozzá.

A hideg napoknak ezzel még koránt sincs vége. A java csak a jövő héten jön el, amikor még a mostaninál is fagyosabb levegő áraszt el bennünket - folytatta a szakember.

A fehér karácsony esélyéről Németh Lajos azt mondta: biztatóak az ilyen irányú előrejelzések, legalábbis azok, amelyek december huszadikáig készültek. Enyhülés viszont ezután sem jön, tehát ha vastag hótakaró nem is lesz a szentestén, az ország nagy részén igazi téli időjárás várható, és sok helyütt maradhat meg néhány centiméternyi hó.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×