eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kövér: Demokratikus modellt épít a Fidesz vezette kormány

Új, demokratikus modellt épít a Fidesz vezette kormánytöbbség - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a távirati irodának adott interjújában.

Kövér László szerint, ha az új rendszer építésében alkotmányos akadályok vannak egy régi rendszer logikája szerint, például az Alkotmánybíróság (Ab) dönthet úgy, hogy megsemmisít különböző gazdaságpolitikai intézkedéseket, akkor ezeket az akadályokat el kell hárítani.

Az Országgyűlés elnöke a távirati irodának adott interjújában elismerte: az elmúlt hetek intézkedései, a 98 százalékos különadó bevezetése, az Ab jogkörének szűkítése, a magán-nyugdíjpénztári befizetések visszaterelése az állami rendszerbe, nem bevett működése a demokratikus hatalomgyakorlásnak.

Kövér László elmondta: volt vita a lépésekről a Fideszen belül, tisztában voltak azzal, hogy van politikai kockázata és ára annak, amit csinálnak.

Kijelentette: az Ab-re szükség van, de nincs kőbe vésve, hogy csak olyan lehet, és csak olyan hatáskörrel működhet, mint ma.

A készülő alkotmányról szólva elmondta: egy mondatot tartanak meg a jelenlegiből, azt hogy "Magyarország fővárosa Budapest". Hozzátette: az új alkotmány rövidebb, tömörebb lesz a mainál, és kevesebb részletszabályt tartalmaz majd. Leszögezte viszont, hogy a rendszer parlamentáris demokrácia lesz, nem lesz elnöki, fél-elnöki rendszer. Arra a kérdésre, hogy legyen-e népszavazás az új alaptörvényről, a házelnök közölte: azt nem tartja sem szokásosnak, sem szükségesnek.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban aláhúzta: már az alkotmányellenes volt, amikor az embereket állami erővel, törvénnyel kényszerítették, hogy a saját nyugdíjjárulékuk egy részét magánpénztárakba fizessék be.

A Költségvetési Tanáccsal összefüggésben közölte: nem hiszi, hogy azon áll vagy bukik a magyar költségvetés hitelessége, hogy létezik egy "gittegylet", amely évente majdnem egymilliárd forintot költ magára, miközben a számvevőszék is ellenőrzi a büdzsét, és léteznek független gazdasági elemző cégek.

A határon túli magyarokról szólva kiemelte: az alkotmánynak nem szabad megtiltania, hogy a nem otthon élő állampolgárokat szavazati jog illesse meg.

Kövér László arról is beszélt, hogy az Országgyűlésnek jövőre racionálisabb működési módra kell áttérnie, mert sem a kormány, sem a képviselők nem fogják bírni a mostani tempót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×