eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Selmeczi: szolidaritás alapú lesz a nyugdíjrendszer

A kormány által szerdán határozatba foglalt új nyugdíjszabályokat pénteken két törvényjavaslatban terjeszti a kabinet a parlament elé, így a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 45 napjuk marad arra, hogy válasszanak a magán- illetve az állami rendszer között - mondta Selmeczi Gabriella. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja közölte: szolidaritás alapú lesz a nyugdíjrendszer - ezt a célt szolgálják azok a döntések, amelyekről a nemzetgazdasági miniszter beszámolt.

Szó sincs államosításról, a kormány választási lehetőséget kínál - mondta a tervezett nyugdíjrendszerbeli átalakításokról a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella közölte: pénteken benyújtják a törvényjavaslatokat és december 13-án várható a végszavazás.

Selmeczi Gabriella közölte: a magánnyugdíj pénztári tagoknak ezután 45 napjuk lesz arra, hogy eldöntsék: maradnak-e a nyugdíjpénztáraknál, vagy az állami rendszert választják. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az állami rendszer a szolidaritáson alapul, azaz, aki ezt választja, az lesz jogosult majd állami nyugdíjra. Selmeczi Gabriella hozzátette: a kormány ezzel egyben garantálja a jelenlegi nyugdíjak kifizetését, megszűnik a 800 milliárdos hiány a nyugdíjkasszánál.

Az új szabályok szerint azok, akik az állami rendszert választják, nem kell, hogy nyilatkozzanak, automatikusan átkerülnek. A magánnyugdíj pénztáraknál lévő vagyonukat átviszik az államhoz, és reálhozamon számolva, ha kevesebb van, azt az állam kipótolja, ha több, ezt a többletet adómentesen az állampolgár felveheti.

Ugyanígy az önkéntes pénztáraknál lévő vagyont is felvehetik a tagok, szintén adómentesen. Akik maradnak a magánnyugdíj pénztári rendszerben, azok az új rendszer létrejöttével elveszítik az állami nyugdíjra szóló jogosultságukat. Tudni kell, hogy az eddigi vegyes nyugdíjrendszer 75 százalék állami, 25 százalék magánnyugdíjon alapult.

Ugyanakkor a 24 százalékos munkáltatói nyugdíjjárulék továbbra is az államhoz folyik be, csak a 10 százalék kerülne a pénztárakhoz. A miniszterelnöki megbízott azzal finomította ezt, hogy az eddigi befizetéseket figyelembe fogja venni a kormány a pénztáraknál maradóknál is, csak az új rendszer élesítése után vesztik el az állami nyugdíjra való jogosultságot.

Az állami rendszerben is lesz egyéni számla - mondta Selmeczi Gabriella, de ez csak nyilvántartási célú, és nyugdíj-megállapítási szabályok nem változnak. Az így megszerzett nyugdíj-jog örökölhető lesz a házastársnak, gyermekek esetében marad az árvaellátás rendszere. Selmeczi Gabriellát hallják.

A kormány tervei szerint egyébként a nyugdíjjárulékot adóvá fogják alakítani. A nyugdíjpénztáraktól visszaáramló vagyont pedig egy létrehozandó Nyugdíjreform és Államadósság csökkentő Alap keretében az Államadósság Kezelő Központ fogja kezelni, az állampírok az államadósságot csökkentik majd, az egyéb értékpapírokat pedig fokozatosan értékesítik a piacon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×