eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ismét három évre emeli a gyes időtartamát a kormány - a nap hírösszefoglalója

Adóvá alakítja a 24 százalékos munkaadói nyugdíjjárulékot a kormány törvényjavaslata. Ismét három évre emeli a gyes időtartamát a kormány. Határozott fellépést ígért a futballhuligánok ellen a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

Uniós ombudsman kijelölését kéri a Stabilitás Pénztárszövetség a kormány nyugdíj-intézkedéseinek kivizsgálására. A szervezet Európai Parlamentnek küldött petíciójában az áll, hogy a lépés sérti a 3 millió pénztártag alkotmányos jogait. Korábban Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott azt mondta: a nyugdíjrendszer működtetésébe a jelenlegi szabályok szerint nem szólhat bele az unió. Szólt arról is, hogy december 13-án szavaz az Országgyűlés az új nyugdíjszabályokról, és a törvényjavaslat adóvá alakítja a 24 százalékos munkaadói járulékot. Megismételte: a magánpénztárakban maradók lemondanak a 24 százalékos munkaadói befizetésről, és csak a saját jogon utalt 10 százalék után jutnak nyugdíjhoz. Közben a portfolio.hu arról írt, hogy az unió gazdasági és pénzügyi biztosa aggályait hangoztatta a magyar lépések miatt. Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul és népszavazást kezdeményez az ügyben, az LMP zsarolásnak tartja az intézkedést, míg a Jobbik egyetért a magánpénztári vagyon állami tulajdonba vételével, de annak módját aggályosnak tartja.

Ismét 3 évre emeli a kormány a gyes időtartamát - közölte a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: az intézkedés visszamenőleges hatályú, tehát azokra is vonatkozik, akik most gyesen vannak. Döntött a kormány arról is, hogy 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a távhő- és gázár-támogatást. Nagy Anna kormányszóvivő arról számolt be, hogy január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

Elsősorban az energetikai és a közlekedési együttműködésről tárgyalt Moszkvában az orosz első miniszterelnök-helyettessel a nemzeti fejlesztési tárca vezetője. A minisztérium közleménye szerint Viktor Zubkov és Fellegi Tamás megállapodott abban, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalásokon rögzítik a pénzügyi elszámolás módját.

Demonstrációt szervez jövő szombatra több szakszervezeti szövetség, ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal a közszféra béremeléséről. Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke az InfoRádióban azt mondta: a jövő évi költségvetési tervezet a munkavállalók jelentős részének reálbércsökkenést jelent.

A leszázalékolási ügyekben vesztegetéssel gyanúsított két orvosszakértő előzetes letartóztatását kezdeményezte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet egri irodájának 2 dolgozóját szerdán vették őrizetbe; a nemzeti erőforrás miniszter ezután országos vizsgálatot rendelt el.

Vizsgálat indult a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél a cégnek készített több tanulmány miatt; az ellenőrzés az elmúlt 4 évben kötött szerződésekre terjed ki. A belső és a független szakértői vizsgálat azután indult, hogy az index.hu arról írt: a cég olyan tanulmányokért fizetett, amelyeket más szakemberek évekkel korábbi előadásaiból állítottak össze. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a városvezetés kiemelt célja, hogy megakadályozza a visszaéléseket.

Adósságrendezési eljárás indul az esztergomi önkormányzatnál; erről a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság határozott a helyhatóság 90 napon túli tartozásai miatt. A szabályok szerint mostantól csak alapfeladatokat láthat el az önkormányzat, és ebbe nem tartozik bele a képviselők tiszteletdíjának kifizetése. Közben Tétényi Éva polgármester elmondta: nem hirdetnek veszélyhelyzetet a közvilágítás részleges lekapcsolása miatt, de arra kérték a szolgáltatókat, hogy a gyermek- és egészségügyi intézmények, valamint a gyalogátkelőhelyek közelében biztosítsák a közvilágítást.

Előzési tilalmat vezet be a nehéz tehergépkocsikra január elsejétől a kormány; a KRESZ módosításának célja a baleseti kockázatok és a torlódások csökkentése. Az intézkedés a 7 és fél tonnánál nehezebb teherautókra vonatkozik az autópályákon és a kétszer kétsávos autóutakon reggel 6 és 10 óra között.

Határozott fellépést ígért a futballhuligánok ellen a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Csányi Sándor a témában rendezett budapesti, nemzetközi tanácskozáson azt mondta: Anglia és Németország példája azt mutatja, hogy kellő eltökéltséggel és tisztánlátással kezelhető a futballhuliganizmus problémája. Az MLSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a tervek szerint megszűnik a szurkolói anonimitás, bevezetik a szurkolói kártyát, és kamerarendszert építenek ki.

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×