eur:
385.35
usd:
354.9
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Elkészült a hulladékgazdálkodási törvénytervezet

Elkészült a hulladékgazdálkodási törvénytervezet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A társadalmi egyeztetés december 8-án délig tart. Az új jogszabály fő célja a hulladékképződés csökkentése, valamint a szemét minél nagyobb arányú begyűjtése és hasznosítása.

A tárca hangsúlyozza: a törvény szemléletváltásra ösztönöz, és elrendeli az elkülönített gyűjtési rendszer országos felállítását, a hasznosítási arányok növelését, valamint a gyártó kiterjesztett felelősségét. Önálló fejezetben jelennek meg a biohulladék, a hulladékolaj és a veszélyes hulladék gyűjtésének és kezelésének szabályai.

Az új jogszabály szerint 2020-ig a háztartásokból származó üveg, fém, műanyag és papír hulladék 50 százalékát, a nem veszélyes építési-bontási hulladék 70 százalékát hasznosítani kell. A kiterjesztett gyártói felelősség elvének értelmében a termék előállítójának - egyebek mellett - már a gyártásnál gondoskodnia kell arról, hogy a később keletkező hulladék mennyisége és veszélyesanyag-tartalma minél kisebb legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×