eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer - a nap legfontosabb hírei

Hosszú távon megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság adókonferenciáján.

Az elemzőket nem lepte meg bejelentés, míg a Stabilitás Pénztárszövetség nyílt államosítási kísérletnek nevezte azt. A miniszter a rendezvényen azt mondta: a három pillérből kettő, az állami és az önkéntes marad meg; a felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, a többit az államadósság csökkentésére.

Húsz százalékkal több pénz jut vidékfejlesztésre

A vidékfejlesztési miniszter szerint jövőre az ideinél húsz százalékkal több, 721 milliárd forintot használhat fel az ágazat a 2011-es költségvetési tervezet alapján. Fazekas Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tárca továbbra is kiemelt feladatának tekinti a kis- és közepes vállalkozások, a helyi értékesítés és feldolgozás segítését, valamint a biotermékek népszerűsítését.

1.132,7 milliárd forint az államháztartási hiány


Az éves előirányzat 131,1 százaléka, 1.132,7 milliárd forint volt az év első tíz hónapjában az államháztartási hiány; a helyi önkormányzatok nélkül számolt pénzforgalmi mérleg 43,6 milliárd forint deficittel zárt októberben.

Problémás szerződéseket talált az önkormányzat

Huszonkét problémás szerződést talált Budapest új vezetése a fővárosi cégek átvilágításakor; ezek összértéke mintegy hét milliárd forint. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: több esetben már elindult a büntetőeljárás. György István szerint az új városirányítási modell legfőbb célja a korrupció visszaszorítása és a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele.

Sokkal tartozunk a közműcégeknek

Csaknem 7,2 milliárd forinttal tartoznak a budapestiek a fővárosi önkormányzat tulajdonában vagy résztulajdonában álló közműcégeknek. A Fővárosi Közgyűlésnek készített tájékoztató szerint a Főgáz Zrt.-nek tartoznak a legtöbbel, a júniusi adatok szerint több mint 5,2 milliárd forinttal.

Esztergom egy részén nincs közvilágítás


Esztergom egy részén lekapcsolta az este a közvilágítást a helyi szolgáltató cég a felhalmozott tartozás miatt. A város sajtóreferense azt mondta: az előző önkormányzat csaknem 80 millió forintos közüzemi tartozást hagyott hátra. Nem sokkal korábban Tétényi Éva, Esztergom polgármestere adósságrendezési eljárást kért a város fizetőképességének helyreállítására.

Egyeztetnek a kárpótlásról

Eddig összesen 277 ingatlan tulajdonosával egyeztetett a vörösiszap-katasztrófában érintett településeken az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja. A kabinet tájékoztatása szerint 51 család új házat, 37 használt lakást kért, míg ketten nem tartottak igényt a kártalanításra. Továbbra is többségben vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kértek, vagy nem fogadják el a hivatalos értékbecslést. Közben a kormány arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Kármentő Alapba eddig érkezett 1,4 milliárd forintból akkor fizethetők ki újabb összegek, ha az érintett önkormányzatok rendeletet hoznak a kárenyhítés igénybevételének feltételeiről és szabályairól.

Készültség az észak-magyarországi folyókon

Árvízvédelmi készültséget rendelt el az észak-magyarországi folyókon a térség vízügyi igazgatósága a tegnapi esőzés után megindult áradás miatt. Csont Csaba osztályvezető elmondta: a Sajón harmad-, a Tarnán elsőfokú a készenlét.

Tanárt bántalmaztak a diákok

Pécsett bántalmaztak egy tanárt középiskolás diákok. A Baranya megyei Rendőr-főkapitányság közölte: az ügyben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás. Emlékeztettek arra, hogy a pedagógust ért erőszakot kiemelten szankcionálja a törvény, így az elkövetők egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak.

Tüzérségi párbaj a két Korea között


Újabb katonai csapással fenyegette meg egymást a két Korea, miután néhány órával korábban tüzérségi párbaj zajlott le közöttük. Több ország aggodalmának adott hangot az incidens miatt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig rendkívüli tanácskozásra készül. Észak-Korea reggel tüzérséggel lőtt egy dél-koreai szigetet; a támadásnak két halálos áldozata és 18 sebesültje van. Nem sokkal ezután Szöul viszonozta a tüzet. A felek egymást vádolják a konfliktus kirobbantásával.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×