eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gál András Levente: Ügyfélbarátabbá válik a közigazgatás

A 2011-es költségvetésben szükséges és elégséges mértékben költ magára az állam - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Gál András Levente beszélt arról is, hogy az egyablakos rendszerrel jóval inkább ügyfélbaráttá válik a közigazgatási rendszer.

A szükséges és elégséges mértékben költ magára az állam a jövő évi költségvetés szerint - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Gál András Levente az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a büdzsében 5-10 százalékos csökkenés az elvárt.

Az állam el tudja látni feladatát, nem lesz a működést veszélyeztető leépítés, de nehéz év előtt áll a közigazgatás, ezért komoly áldozatvállalást várnak a közszolgáktól és tisztviselőktől - hangsúlyozta.

Nagy feladatok állnak a közigazgatás előtt, hiszen elindul a kormányhivatalok megszervezése, ami a területi közigazgatás elmúlt húsz évének legnagyobb reformja lesz, míg az uniós elnökség meghatározza az első félévet - fejtette ki Gál András Levente.

A közigazgatási államtitkár szerint az emberek azt akarják, hogy az állam jól, hatékonyan működjön, szolgáltatásait ellássa, védelmet adjon, ha szükséges, és az csak másodlagos, hogy forintra pontosan mennyit költ, ha a megszabott keretek között marad.

Gál András Levente beszélt arról is, hogy az egyablakos rendszerrel jóval ügyfélbarátabbá válik a közigazgatás. A cél az, hogy a megyeszékhelyen és a megyei jogú városokban egy helyen legyen jelen az állam, és segítse az embereket. Kivételt csupán a bevándorlási és állampolgársági hivatal, valamint az államkincstár jelent majd, amely nem lesz része a rendszernek, de stratégiai együttműködésben állnak majd a hivatalokkal - fejtette ki.

Azt kívánják elérni, hogy az eljárási szabályok egyszerűsítésével a leggyorsabban, párhuzamosságoktól mentesen tudjon előre haladni az ügyfél - emelte ki a közigazgatási államtitkár. Hozzátette: a kormányablaknál a teljes állami eljárási szolgáltatást át tudja tekinteni az állampolgár, itt befogadják a papírját, és a kormánytisztviselők optimalizálják, hogy milyen sorrendben melyik hivatalhoz kerül az ügy a 30 napos határidőt betartva.

Gál András Levente szerint a köztisztviselőket a pártsemlegességnek, szakszerűségnek és hazaszeretetnek kell vezetnie. Szükséges a szakterület kellő ismerete, ami meghozza a munka örömét - tette hozzá a közigazgatási államtitkár, aki hangsúlyozta azt is: fontos, hogy a köztisztviselő kellő lojalitással és dinamikával álljon hozzá munkájához.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×