eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán: Ez a megújulás költségvetése

A megújulás költségvetése a 2011-es - mondta Orbán Viktor a Parlamentben. A miniszterelnök szerint az új költségvetés modellértékű adórendszert hoz létre, amely beindítja a gazdaság növekedését. Mint fogalmazott: egy évünk van arra, hogy kitörjünk az adósságcsapdából.

Egy dolog közös az eddigi költségvetésekben: alkotóik és előterjesztőik úgy vélték, hogy létezik egy kitaposott út, a nyugati piacgazdaság ösvénye, amelyen haladni érdemes és kell. Ma azonban Európa azzal szembesül, hogy elfogytak a kitaposott ösvények - kezdte beszédét Orbán Viktor a Parlamentben a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában.

Tudomásul kell venni, hogy aki a mai rohamosan átalakuló világban érvényesülni akar, új utakat kell követnie - mondta Orbán Viktor. "Ez sziklák elmozdításával jár, utat kell törni áthatolhatatlannak tűnő helyeken is. A kormányra lépés után mozdíthatatlannak tartott akadályokat döntöttünk le, ezzel a munka első részét elvégeztünk. Most következik a második szakasz, a megújulás. Stabilan növekvő gazdaságot, tíz év alatt egymillió munkahelyet kell létrehozni, ezáltal biztosítani kell a hazánkban való boldogulás lehetőségét" - fogalmazott.

A kormányfő hangsúlyozta: a 2011-es költségvetés egy olyan gazdaságpolitika lenyomata, amely esélyt ad arra, hogy az ország kiszabaduljon az államadósság csapdájából.

2011. a megújulás éve lesz, a 2011-es költségvetés pedig a megújulás költségvetése - hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve: az új büdzsé az eddigiektől eltérő filozófiára, az együttműködés politikájára épül.

Kiemelte: modellértékű adórendszerre van szükség, át kell alakítani az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, az oktatást, ezekhez pedig tabukat kell ledönteni.

A 2011-es költségvetés egy teljesen új adórendszert hoz létre, amely elismeri a családot, méltányos és átlátható lesz. Nem kizsebelni akarjuk az embereket, hanem az a célunk, hogy mindenki arányosan részt vállaljon a közteherviselésből - mondta Orbán Viktor, aki szerint ez egy modellszerű adórendszer, amely beindítja a gazdaság növekedését.

Le kell bontani a régi világ falait

Hangsúlyozta: Magyarország olyan helyzetben van, hogy 20 ezer milliárd forint az államadóssága, vagyis minden magyar állampolgára 2 millió forintnyi terhet cipel. Mintegy 1200 milliárd forintot fordítunk adósságkezelésre. A 2011-es költségvetés 0,8 százalékos többletet mutatna adósságszolgálat nélkül - húzta alá a kormányfő utalva a 2011-es költségvetés elsődleges többletének GDP-arányos mértékére.

Ígéretet tett arra, hogy Magyarország tartósan 3 százalék alatt tartja a hiányt és megindítja 2011 után a szerkezeti reformokat a nyugdíjrendszerben, az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban.

Egy évünk van arra, hogy kitörjünk az adósságcsapdából, amelyhez rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség - mondta, hozzátéve: ha sikerül a hiányt 3 százalék alatt tartani és sikeresek lesznek a szerkezeti reformok, akkor 2014-2015-re a mai 80-ról 70 százalék alá csökkenhet az államadósság és Magyarország nyertes ország lesz.

A kormányfő szerint fel kell tennünk a kérdést, mi az ami segíti, és mi az, ami hátráltatja az előrehaladást. Le kell bontani a régi világ falait és nem szabad ragaszkodnunk a túlhaladott szabályokhoz, a rossz beidegződésekhez - fogalmazott.

Bütykölés helyett egy új politika megalkotása

Nem szabad megtorpanni - hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: az előző korszak haszonélvezői csak akkor lehetnek sikeresek, ha a magyarok nagy vállalkozása, a megújulás sikertelen lesz. Nem kell félni tőlük - jelentette ki Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy van elég tapasztalatuk és erejük végigvinni a változtatást.

A kormányfő szerint azért kaptak kétharmados felhatalmazást, mert az emberek azt akarták, hogy ne a régi politikát és gazdasági működést "bütyköljék", hanem alkossanak helyette egy teljesen újat. Hiszen ami nem használ, az árt, ami nem visz előre, az visszahúz - fogalmazott.

Minden akadályt, amely gátolja a gazdaságot abban, hogy lábra - magyar lábra - álljon, el kell gördíteni az útból. Akárki is tette oda, akármikor, akármilyen ideológia, politika vagy rendszer nevében - jelentette ki a miniszterelnök. A 2011-es költségvetés ezt a célt szolgálja - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×