eur:
399.32
usd:
364.14
bux:
74315.74
2024. október 9. szerda Dénes

Gyorsabban kapnak állampolgárságot az itt élő határon túliak

Sorban hívják be állampolgársági eskütételre a polgármesteri hivatalok a már évek óta Magyarországon élő határon túli magyarokat. Õk azt sérelmezték, hogy a január elsejétől startoló kedvezményes honosítás rájuk nem vonatkozik, holott régóta az ország adófizető polgárai. Nyáron Répás Zsuzsanna államtitkár az InfoRádióban ígérte meg, hogy felgyorsítják ennek a mintegy kétezer embernek a honosítását. Azóta már miniszteri biztosa is van ennek a területnek. Wetzel Tamás most arról tájékoztatott, hogy már csak 257 magyar nemzetiségű kérelmező vár az állampolgárságra.

Meggyorsították a Magyarországon élő határon túli magyarok állampolgársági kérelmeinek elbírálását, így a mintegy kétezerből már csak 257 magyar nemzetiségű kérelmező vár állampolgárságra - közölte az InfoRádióval a kedvezményes honosításért felelős miniszteri biztos. Nyáron Répás Zsuzsanna államtitkár az InfoRádióban tett erre ígéretet.

Wetzel Tamás kiemelte: három hónaposra rövidítették az elbírálási időt, így volt olyan, aki eredetileg jövő nyárra kapott időpontot, de a változtatásoknak köszönhetően már ősszel le is tehette az esküt.

A miniszteri biztos közölte: a kabinet is belátta, hogy méltánytalan lett volna, ha hosszú ideig kell várniuk azoknak, akik már beadták honosítási kérelmüket, mivel a parlament által tavasszal elfogadott és az egyszerűsített honosításról szóló törvény csak január elseje után benyújtott kérelmekre vonatkozik. Úgy döntöttek, hogy a jelenlegi jogi keretek közepette, de az új törvény szellemében kell elbírálni a kérelmeket - tette hozzá.

Januártól mindegy lesz, hogy a kérelmező határon túl élő magyar vagy már letelepedett, azt kell igazolnia, hogy ő vagy felmenője egykor magyar állampolgárságú volt, illetve hogy beszéli a magyar nyelvet - mondta el Wetzel Tamás.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×