eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Többmilliós hiány várható a bírósági költségvetésben

A jelenlegi számítások szerint több százmillió forint hiány várható év végére a bírósági szervezet költségvetésében - közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Az OIT összefoglalója szerint annak ellenére van hiány, hogy a bírósági szervezet már év közben megszorító lépéseket tett: több fejlesztést elhalasztott, jelentősen visszafogta a személyi juttatásokat, takarékossági intézkedéseket vezetett be.

Azért is szükség volt a megszorításokra, mert a 2010-es 64,9 milliárdos költségvetési támogatás alig 300 millió forinttal több, mint amennyi 2004-ben volt, miközben a hat évvel ezelőtti 1.200.000-hez képest 1.600.000-ra nőtt a beérkezett ügyek száma - tették hozzá.

Az OIT keddi ülésén arról is döntött, hogy kezdeményezi: változzon vagyonjogi ügyekben a pertárgyérték összege. Felhívták a figyelmet arra, hogy ennek azért van jelentősége, mert ez alapján dől el, hogy az adott ügy helyi vagy megyei bírósági hatáskörbe kerül. Jelenleg ez a határ 5 millió forint.

A tanács hatástanulmányt készíttetett arról, milyen változást okozna, ha ez az értékhatár 15 millió forintra emelkedne. Ez alapján az állapítható meg, hogy csökkenne a megyei elsőfokú ügyek, valamint az ezekkel kapcsolatos, ítélőtáblára érkező fellebbezések száma, ami különösen a központi régióban - a fővárosban és Pest megyében - lenne fontos. A helyi bíróságokon összességében pedig nem lenne különösebb tehernövekedés.

Az OIT összefoglalójából kiderül az is, hogy eredményes pályáztatás esetén várhatóan jövő tavasszal lehet új elnöke a Fővárosi Bíróságnak. Gatter László helyére, aki egy héttel ezelőtt mondott le posztjáról december 31-i hatállyal, december elején írnak ki pályázatot.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×