eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Réthelyi belátást kért levelében - lapszemle

A Népszabadság arról számol be, hogy önkéntes távozásra kérte Réthelyi Miklós a felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsok kormányzati delegáltjait, a Magyar Nemzetben pedig arról olvashatunk, hogy Pokorni Zoltán nem ért egyet Hoffmann Rózsával.

A Népszabadságban arról olvashatunk, hogy önkéntes távozásra kérte Réthelyi Miklós a felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsok kormányzati delegáltjait. A lépés nemcsak különös, hiszen a tárcavezető nem hívhatja vissza a tagokat, akiknek mandátuma amúgy is hamarosan lejár, de meg is béníthatja az egyetemeket és a főiskolákat. Az adott intézmény hallgatói létszámától függően hét-kilenc tagú gazdasági tanácsok 2006. március 1-jével álltak föl az egyetemeken és a főiskolákon: ezekbe az akkori kormány jelölt 2-3 személyt, ötéves megbízatással. A lap gt-tagot is megkérdezett arról, eleget tesznek-e Réthelyi Miklós kérésének, de - nevük elhallgatását kérve - azt mondták, nem mondanak le.

Nem ért egyet a készülő új felsőoktatási törvény koncepciójának több fontos elemével a Fidesz vezető oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán - írja a Magyar Nemzet. A képviselő azt mondta, a KDNP-s oktatási államtitkár a tervezet nyilvánosságra hozatala előtt érdemben nem egyeztetett a Fidesszel. Pokorni Zoltán szerint a tervezet nem ad választ a felsőoktatás két legnagyobb problémájára, a hallgatók elvándorlására és az egyre kisebb létszámú korosztályok miatt kialakuló helyzetre.

Az Index cikke szerint hidegzuhanyként érte a tűzoltókat, amikor a Belügyi Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén kiderült, jövőre sem kapják meg a bíróság által is elismert túlórapénzüket; a mintegy kétmilliárdos tételt nem tartalmazza a jövő évi költségvetés. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a hírportálnak azt mondta: ha a kormány nem akar fizetni, egyenként beperlik a tűzoltók nevében az összes helyi tűzoltó-parancsnokságot, ami viszont a tűzoltóságok pénzügyi összeomlásához vezethet.

A KDB Bank értesítette ügyfeleit, hogy 2011. január 3-tól számos kondíciója átalakul - írja a Napi Gazdaság. A hitelintézet ugyan az inflációval indokolta lépését, de aligha tévedhetünk, ha inkább a bankadót gyanítjuk a háttérben. A KDB ugyanis a számlavezetési díjakat 31, illetve 50 százalékkal emeli. A lakossági üzletágban a papír alapú, bankon kívüli forintátutalásnál a minimumdíj harmadával nő. A vállalati díjak is emelkednek. Az 1.4 millió forint alatti utalásoknál a drágulás mértéke szintén 33,3 százalékos.

A Világgazdaság arról ír, hogy a magyar OTV-t és a japán Mitsubishi is bevonhatja a szaúdi Ali Mahir magáncég a 626 kilométer hosszú iraki exportolaj-vezeték újjáépítésébe. A tervet már vizsgálja az iraki szaktárca. Irak exportbevételei növelésére törekszik, ehhez azonban olajtermelését is növelnie kell. A munkában más külföldi cégek mellett a magyar Mol is szerepet vállal: épp most közölte, hogy iraki leányvállalata újból olajat talált.

Mióta tőzsdén lehet kereskedni a gyapottal, még sosem volt ilyen magasan az ára - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. A gyapot a pamutfonál legfontosabb alkotórésze, így ha a nyersanyag drágul, a belőle készült ruhafélék ára is emelkedni fog. Szakértők 30-35 százalékos emelkedést sem tartanak kizártnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×