eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Kopp Mária: Hátrányba kerül az a fiatal, akinek gyermeke lesz

Húsz magyar fiatal huszonnégy gyermeket szeretne, de csak tizenhárom születik meg - mondta a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet tudományos igazgatóhelyettese. Kopp Mária szerint a fiatalokat mindinkább érdekeltté kell tenni a gyermekvállalásban úgy, hogy az állam lakást ad a diákévek alatt, az iskolák pedig bölcsődét és óvodát üzemeltetnek.

A nyolc általánost, vagy kevesebbet végzetteknél megszületnek a kívánt gyermekek, sőt, a nőknél előfordul, hogy több jön világra, mint amennyi szeretnének - mondta Kopp Mária.

A szakember szerint ennek az is lehet az oka, hogy a mai gyes a nagyon alacsony iskolázottságú környezetben komoly összegnek számít. Pedig, tette hozzá, tény, hogy a magasabb végzettségűek több gyermeket szeretnének, ennek ellenére náluk átlagosan legfeljebb egy születik.

A gyermekvállalást ma alapvetően az határozza meg, hogy ma egyértelműen hátrányba kerül az a fiatal, akinek gyermeke lesz, a gyermektelenekkel szemben - hívta fel a figyelmet Kopp Mária.

Ráadásul sajnos nagyon súlyos társadalmi gonddá vált a meddőség is - emlékeztetett. (Ennek meghatározása szerint akkor beszélünk meddőségről, ha egy pár egy évig eredménytelenül próbálkozik.)

Jóllehet, a párok húsz százaléka küzd ezzel a problémával, mégis tabutémává vált a gyermektelenség. Pedig minél később tervezik a gyermeket, annál kisebb a sikeres fogantatás esélye - jegyezte meg a szakember.

Kopp Mária arról is tájékoztatott, hogy ma Magyarországon a nők első gyermeke átlagosan huszonnyolc évesen születik, a magasabb végzettségűek viszont ezt már harminc év fölött vállalják.

Mert ha valaki kikerül a főiskoláról, és elkezd a nagyon kemény versenyhelyzetben dolgozni, akkor jó néhány év eltelik, mire hozzá merhet fogni a családtervezéshez - fejtette ki a pszichológus.

Ezért indították el a családbarát főiskolák és egyetemek mozgalmát. Itt sokkal jobban járhat az a fiatal, akinek az iskolaévek alatt születik meg a gyermeke. Mire pedig befejezi a tanulmányait a gyermekek megnőnek, és így nem törik ketté a pályája - mondta el Kopp Mária.

Az egyetemi tanár úgy vélte, ez nem jelentene szegénységi kockázatot, ha javaslataik szerint az állam és az intézmények is komolyan támogatnák a kezdeményezésüket. Ennek egyik eleme, hogy a gyermeket vállaló fiatal házaspárok fecskeházaknak nevezett ingatlanokban kapnának másfél szobás lakást, amiét minimális díjat kellene fizetniük.

Másrészt a felsőoktatási intézmények mellett minibölcsődéknek, illetve óvodáknak kellene működniük, és az is lényeges, hogy az óra- és vizsgabeosztásuk rugalmas legyen a gyermeket vállalóknak - fűzte hozzá a tudományos igazgatóhelyettes.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×